Osmanske soldater fører armenske sivile til et fengsel i Mezireh (dagens Elazig), april 1915.
Tyrkia

Likegyldighetens pris

Henrettelsen av armenske intellektuelle i Istanbul natt til 25. april 1915 innledet folkemordet på 1,3 millioner armenere. På noen måneder ble to tredjedeler av armenerne i Det osmanske riket massakrert. Fortsatt sliter Tyrkia med å vedkjenne seg sitt ansvar for utryddelsen og overgrepene mot landets minoriteter.

Posted on

Istanbul, november 2013. En konferanse om tvangskonverterte armenere fyller for tredje dag på rad en forelesningssal med 400 seter ved universitetet i Bosporos. En ung kvinne reiser seg og tar ordet: «Jeg har fulgt konferansen på nett i to dager. Jeg bestemte meg for å dra hit i dag for å fortelle min bestefars historie.» Hun føler det nødvendig å fortelle om hvordan bestefaren ble tvunget til å konvertere, men snakker også om det hun selv har opplevd – og samfunnet hun lever i.

Etter folkemordet i 1915–1916 har de tvangskonverterte og «tyrkiserte» armenernes skjebne vært et tabu. Det gikk 90 år før en tyrkisk advokat og menneskerettighetsforkjemper, Fethiye Cetin, våget å bryte tausheten da hun publiserte memoarene til bestemoren, en ung armener som så familien sin bli deportert og massakrert, mens hun selv ble bortført og plassert i en tyrkisk familie.[ref] Fethiye Cetin, My Grandmother: A Memoir, Verso, London, 2008.[/ref] Mange som hadde opplevd samme skjebne skrev til henne. Da hun samlet disse vitnesbyrdene til et nytt verk,[ref] Ayse Gül Altinay og Fethiye Cetin, The Grandchildren: The Hidden Legacy of ‘Lost’ Armenians in Turkey, Transaction, Herndon (Virginia), 2014.[/ref] våget ingen å sette navnet sitt – og heller ikke informasjon som fødselsdato – på trykk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver