Islamofobi og demografi

Dårlige demografiske utsikter har fått Tyskland å begynne å kalle seg et Einwanderungsland, etter å ha nektet i flere tiår.

Å la seg avbilde med hitlerbart er et dårlig karrieretrekk. Spesielt i Tyskland. Det har Lutz Bachmann, grunnleggeren av Pegida («Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten»), fått erfare. Menneskemengdene som samlet seg i Dresden har mer eller mindre forduftet: De 25 000 deltakerne fra desember i fjor var krympet til 3000 i slutten av mars. I resten av Tyskland har mandagsdemonstrasjonene så å si forsvunnet. Det må legges til at motstanderne her møtte opp mer mannsterke enn tilhengerne, som ofte ble diskreditert av at det var nynazister til stede i demonstrasjonene..

At Sachsens hovedstad er Pegidas høyborg overrasker ikke Berlin-journalisten Pascal Thibaut: «Dresden har alltid vært fruktbar jord for høyreekstremister,» sier han. «På 1930-tallet var det en bastion for nazi-partiet. Og de alliertes brutale bombing 13. til 15. februar 1945 som jevnet byen med jorda og drepte 35 000, vaksinerte en del av innbyggerne mot avnazifiseringen. Og ikke minst har Dresden, som alle de store DDR-byene, opplevd en merkbar deklassering etter gjenforeningen.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Amerikanere i villrede

Neste sak

Til høyre, igjen

Andre saker om Tyskland

For lønnsomme sykehus

Langt fra det idylliske inntrykket utenlandske medier har gitt under koronakrisen, lider det tyske helsevesenet av

Avviklingen av et samfunn

Så snart Den tyske demokratiske republikk (DDR) var innlemmet i Forbundsrepublikken Tyskland (DBR), forsvant ikke bare

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.