Til høyre, igjen

Med eurokrisen har Tyskland fått sitt eget EU-skeptiske parti, Alternative für Deutschland.

mai 2015

Franz Josef Strauss har gitt opphav til en av tysk politikks ubønnhørlige lover. I 1986 sa denne Bonn-republikkens pilar og leder for Den kristelig-sosiale union (CSU, kristelig-demokratisk CDUs bayerske lillesøster): «Intet legitimt politisk parti kan eksistere til høyre for CSU.» Snur han seg nå i graven? For første gang siden 1945 har kristelig-demokratene en utfordrer til høyre: Alternative für Deutschland (AfD).

«En suksess uten sidestykke,» sier Alban Werner fra Institut für Politische Wissenschaft i Aachen. «Aldri har et nytt parti på så kort tid klart å komme seg så nær sperregrensen på fem prosent.» Allerede fem måneder etter at AfD ble stiftet i april 2013, fikk partiet 4,7 prosent av stemmene. I fjor åpnet velgerne deres dørene til delstatsforsamlingene i de tre Länder i øst (Sachsen, Thüringen og Brandenburg) med henholdsvis 9,7, 10,6 og 12,2 prosent av stemmene. I midten av februar i år kom partiet med nød og neppe (6,1 prosent) inn i delstatsforsamlingen i Hamburg. I mellomtiden var overraskelsen stor da partiet fikk sju prosent av stemmene og like mange representanter i EU-valget i fjor. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal