Til høyre, igjen

Med eurokrisen har Tyskland fått sitt eget EU-skeptiske parti, Alternative für Deutschland.

Franz Josef Strauss har gitt opphav til en av tysk politikks ubønnhørlige lover. I 1986 sa denne Bonn-republikkens pilar og leder for Den kristelig-sosiale union (CSU, kristelig-demokratisk CDUs bayerske lillesøster): «Intet legitimt politisk parti kan eksistere til høyre for CSU.» Snur han seg nå i graven? For første gang siden 1945 har kristelig-demokratene en utfordrer til høyre: Alternative für Deutschland (AfD).

«En suksess uten sidestykke,» sier Alban Werner fra Institut für Politische Wissenschaft i Aachen. «Aldri har et nytt parti på så kort tid klart å komme seg så nær sperregrensen på fem prosent.» Allerede fem måneder etter at AfD ble stiftet i april 2013, fikk partiet 4,7 prosent av stemmene. I fjor åpnet velgerne deres dørene til delstatsforsamlingene i de tre Länder i øst (Sachsen, Thüringen og Brandenburg) med henholdsvis 9,7, 10,6 og 12,2 prosent av stemmene. I midten av februar i år kom partiet med nød og neppe (6,1 prosent) inn i delstatsforsamlingen i Hamburg. I mellomtiden var overraskelsen stor da partiet fikk sju prosent av stemmene og like mange representanter i EU-valget i fjor. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Islamofobi og demografi

Neste sak

Et tilfeldig hegemoni

Andre saker om Tyskland

For lønnsomme sykehus

Langt fra det idylliske inntrykket utenlandske medier har gitt under koronakrisen, lider det tyske helsevesenet av

Avviklingen av et samfunn

Så snart Den tyske demokratiske republikk (DDR) var innlemmet i Forbundsrepublikken Tyskland (DBR), forsvant ikke bare

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.