Tyskland

Til høyre, igjen

Med eurokrisen har Tyskland fått sitt eget EU-skeptiske parti, Alternative für Deutschland.

Posted on

Franz Josef Strauss har gitt opphav til en av tysk politikks ubønnhørlige lover. I 1986 sa denne Bonn-republikkens pilar og leder for Den kristelig-sosiale union (CSU, kristelig-demokratisk CDUs bayerske lillesøster): «Intet legitimt politisk parti kan eksistere til høyre for CSU.» Snur han seg nå i graven? For første gang siden 1945 har kristelig-demokratene en utfordrer til høyre: Alternative für Deutschland (AfD).

«En suksess uten sidestykke,» sier Alban Werner fra Institut für Politische Wissenschaft i Aachen. «Aldri har et nytt parti på så kort tid klart å komme seg så nær sperregrensen på fem prosent.» Allerede fem måneder etter at AfD ble stiftet i april 2013, fikk partiet 4,7 prosent av stemmene. I fjor åpnet velgerne deres dørene til delstatsforsamlingene i de tre Länder i øst (Sachsen, Thüringen og Brandenburg) med henholdsvis 9,7, 10,6 og 12,2 prosent av stemmene. I midten av februar i år kom partiet med nød og neppe (6,1 prosent) inn i delstatsforsamlingen i Hamburg. I mellomtiden var overraskelsen stor da partiet fikk sju prosent av stemmene og like mange representanter i EU-valget i fjor. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver