Strid om Schengen

15. desember annonserte EU et nytt politikorps som skal overvåke unionens yttergrenser. Dermed innføres nok en sikkerhetsinnstramming som ikke vil løse migrasjonskrisen.

Over en million asylsøknader. Hver dag kommer det flere dusin båter til Hellas og Malta. Rekordmange drukner i Middelhavet, og flere land sender hæren til grensen. Den enorme migrasjonsbølgen har gitt EU en alvorlig knekk. Mellom august og oktober gjeninnførte Tyskland, Østerrike, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia grensekontroll for å stanse flyktningtilstrømningen.

Etter attentatene i Paris 13. november sluttet Frankrike seg til disse landene. Flere franske politikere mente at en av årsakene til massakren var Schengen-avtalen som lar innbyggerne reise passfritt mellom avtalelandene. «Schengen er død,» sa Nicolas Sarkozy, partileder for Le Républicains. «Fravær av nasjonale grenser er kriminell galskap,» sa Marine Le Pen fra Front national, mens Nicolas Dupont-Aignan fra gaullistpartiet Debout la France ville «gjeninnføre nasjonale grenser for å unngå at jihadister sniker seg inn». Og statsminister Manuel Valls (PS) truet med: «Om EU ikke tar ansvar, står hele Schengen-området for fall.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Fengselsarbeidere organiserer seg

Default thumbnail
Neste sak

En tid for sinte menn

Andre saker om Europa

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

For lønnsomme sykehus

Langt fra det idylliske inntrykket utenlandske medier har gitt under koronakrisen, lider det tyske helsevesenet av

«Turister, dra hjem»

En ødeleggende overturisme hadde allerede oversvømt flere av de greske øyene og begynt å skylle inn

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.