De andres kriger

USA er lei av verden. Fristelsen til å trekke seg tilbake har hjemsøkt Obamas utenrikspolitikk siden 2009, og viser seg nå i begge leire.

Forvirret, svak, ubesluttsom, feig, naiv, usammenhengende, visjonsløs, uerfaren: I åtte år har republikanerne slitt med å sette harde nok ord på Barack Obama og hans utenrikspolitikk. Ifølge dem skal han ha undergravd USAs storhet og troverdighet når han har nektet å ty til makt.

Begge de fremste kandidatene i det republikanske primærvalget hevdet ofte at Obama har ydmyket USA, men de har i stor grad gått bort fra krigsiveren. I desember kritiserte Ted Cruz «gale nykonservative som vil invadere alle land på planeten og sende barna våre for å dø i Midtøsten». Samme måned angrep han, i en tale hos ultrakonservative Heritage Foundation, de skjebnesvangre amerikanske invasjonene med Libya som eksempel, og la til: «Vi har ingen side å støtte i den syriske borgerkrigen.» Uttalelsen lignet på Obamas bemerkning 10. september 2013 om at konflikten i Syria var «noen andres borgerkrig». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal