Festning og skanse for den britiske venstresiden

Før folkeavstemningen om EU ligner britisk politikk på landets kjøkken: De underligste kombinasjoner er tillatt, for eksempel Labour-leder Jeremy Corbyn og statsminister David Cameron.

«Det finnes ingen framtid for et EU som gjør sine mindre nasjoner til gjeldsslavekolonier,» uttalte Jeremy Corbyn tre måneder før han ble valgt til partileder i Labour. Kritikken kom ikke som en overraskelse. I folkeavstemningen i 1975 stemte Corbyn for at Storbritannia skulle gå ut av det som den gang het Det europeiske fellesskap (EF). I 1993 avviste han Maastricht-traktaten og advarte om at den ville «frata nasjonalforsamlingene makten til å bestemme sin egen økonomiske politikk og overlate det til noen ikke-valgte bankfolk.» Men i en overraskende helomvending har han nå sluttet seg til remain-kampanjen før folkeavstemningen 23. juni.

I motsetning til Corbyn har David Cameron alltid vært for EU. Oppslutningen til uavhengighetspartiet UKIP og en økende EU-motstand i eget parti, har fått ham til å dempe retorikken. 23. januar 2013 kjeftet han på et EU som han mente ikke var liberalt nok: «komplekse regler som begrenser arbeidsmarkedene våre», «overdreven regulering», manglende iver til å forhandle fram «transformative frihandelsavtaler». I fjor lovet han folkeavstemning hvis De konservative vant valget, og sa at han ville ta standpunkt til medlemskapet etter forhandlinger med Brussel for å korrigere EUs dysfunksjoner. Da han endelig bestemte seg for å gå imot brexit 23. februar, ble han møtt med trampeklapp i Underhuset – fra Labour-benken. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Det går ikke alltid et tog

Neste sak

Ulmende protest på de russiske landeveiene

Mer Storbritannia

Skotsk uavhengighetstrang etter brexit

Etter brexit kan EU vise seg å ha vært limet som holdt den britiske unionen sammen. I Skottland har oppslutningen om uavhengighet aldri vært så stor som nå. Det gjør det lite sannsynlig at regjeringen i London vil tillate en ny folkeavstemning.

Utrensking i Labour

Angrepene mot venstrefløyen i Labour har blitt stadig mer intens etter at «forsoningskandidaten» Keir Starmer ble valgt til partileder.

Da City of London jobbet for brexit

Siden folkeavstemningen i 2016 har brexit ofte blitt framstilt som et resultat av uheldige sammenfall. Men utmeldingen passer som hånd i hanske for en del av den britiske finanssektoren.

Teflonmonarkiet

Alt synes å gå skeis for Storbritannia for tiden, med nasjonalistiske spenninger, parlamentarisk brexit-kaos og elendig håndtering av koronakrisen. Alt bortsett fra kongehuset, som fortsatt gir britene en følelse av samhørighet.

0 kr 0