Rafael Correa forsøkte å få gjør skattesystemet i Ecuador mer progressivt og skattlegge de rike mer, men måtte gi opp etter massiv motstand. Fra en demonstrasjon i Quito hvor helsepersonell protesterte mot skattereformen, 2. juli 2015. Foto: Guillermo Granja, REUTERS / NTB Scanpix.
Latin-Amerika Verdensbanken

De beskjedne skattefutene

Inntektsulikheten synker bare med tre prosent etter skatt i Latin-Amerika, mot 17 prosent i OECD-landene. Skattene er så lave og lite progressive at til og med IMF og Verdensbanken ber regjeringene ta drastiske skritt.

Posted on

Den 4. mai 2017 ga en delegasjon fra Det internasjonale pengefondet (IMF) sine anbefalinger for det kommende året til den nicaraguanske regjeringen: Den bør øke skatte­inntektene ved å fjerne skattefritak og -unntak og å innføre skatt på overskuddet til bedriftene i frihandelsområdene.[ref] Néstor Avendaño, «El FMI y su propuesta de política fiscal para Nicaragua», 9. juli 2017, https://nestoravendano.wordpress.com.[/ref]

Det er ikke første gang den beryktede nyliberale institusjonen irettesetter en angivelig sosialistisk regjering for sin manglende vilje til å skattlegge. De siste ti årene har det skjedd flere ganger i Latin-Amerika, hvor IMF, Verdensbanken og Den interamerikanske utviklingsbanken (IDB) har vist seg å være mer opptatt av omfordeling via skatt enn de fleste regjeringene, både til høyre og til venstre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Latin-Amerika

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen

0 kr 0
Gå til Toppen