Frykten for å forsvinne

Siden 1980 har Ungarn mistet en million innbyggere på grunn av lave fødselstall og massiv utvandring. Det har gitt grobunn for storhetsfantasier og demagoger.

«Hvordan kan det ha seg at vi fortsatt er her etter tusen år? Kanskje fordi vi alltid har visst at eksistensen vår har en mening hinsides oss selv. Vi har alltid visst at det finnes en kultur her, en ånd og en sjel som i århundrer har løftet våre hjerter. Vi har en forenende idé: Vi har vår nasjonale selvrespekt», sa Viktor Orbán til flere titusen tilhengere på nasjonaldagen 15. mars.

Den ungarske statsministeren langet ut mot «globalistkreftene» og kom med profetier om at Vest-Europa vil forsvinne. Han ba også den utvandrede ungdommen om å forsvare et fedreland truet av innvandrere: «Vi har rett til å eksistere. […] Hvis demningen sprekker, vil vannet strømme inn og den kulturelle okkupasjonen vil bli irreversibel.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal