Frykten for å forsvinne

Siden 1980 har Ungarn mistet en million innbyggere på grunn av lave fødselstall og massiv utvandring. Det har gitt grobunn for storhetsfantasier og demagoger.

«Hvordan kan det ha seg at vi fortsatt er her etter tusen år? Kanskje fordi vi alltid har visst at eksistensen vår har en mening hinsides oss selv. Vi har alltid visst at det finnes en kultur her, en ånd og en sjel som i århundrer har løftet våre hjerter. Vi har en forenende idé: Vi har vår nasjonale selvrespekt», sa Viktor Orbán til flere titusen tilhengere på nasjonaldagen 15. mars.

Den ungarske statsministeren langet ut mot «globalistkreftene» og kom med profetier om at Vest-Europa vil forsvinne. Han ba også den utvandrede ungdommen om å forsvare et fedreland truet av innvandrere: «Vi har rett til å eksistere. […] Hvis demningen sprekker, vil vannet strømme inn og den kulturelle okkupasjonen vil bli irreversibel.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Verden som sirkus

Neste sak

Slik fikk pappa meg inn på Harvard

Mer Ungarn

I front mot Orbán

Orbán presenterer seg som folkets forsvarer overfor nyliberalismen, IMF og Verdensbanken, men har samtidig jobbet hardt for å svekke arbeidstakernes lovfestede rettigheter og marginalisere fagforeningene.

Laboratorium for det nye høyre

Arbeidet, familien, nasjonen og orden. Disse verdiene håper statsminister Viktor Orbán skal sikre ham støtte fra middelklassen, arbeidere og «de friske».

Det ungarske opprøret

Budapestrevolusjonen var et radikalt og
egalitært revolusjonært prosjekt. Gjennom generalstreik, oppretting av
selvstendige råd og direkte demokrati, ble den radikale kampen gjenskapt.
Tidsskriftet Sosialisme ou Barbarie ga en original analyse av den ungarske
hendelsen

0 kr 0