Etiopiere samles i Addis Abeba for å ta imot lederen Oromo-folkets frigjøringsfront (OLF), Dawud Ibsa Ayana, som har levd i eksil i Eritrea i 18 år. Foto: Mulugeta Ayene, AP Photo / NTB Scanpix.
Eritrea / Etiopia Forsoning

Uventet forsoning mellom Etiopia og Eritrea

Til alles overraskelse startet Etiopia og Eritrea i sommer en forsoning som ledet til en fredsavtale mellom de to landene, som har levd på kanten av krig i 18 år.

Posted on

En fredelig revolusjon snur opp ned på forholdet mellom Etiopia og Eritrea. Siden krigen i 1998–2000 har de to landene levd side om side med sporadiske trefninger, som Etiopias militærintervensjon i Somalia i 2006 mot allierte av Eritrea. I begge land har diktatorene ofte trukket fram trusselen om en ny konflikt med naboen.

Inntil Etiopia tok et første forsonende skritt 6. april i år da den ukjente Abiy Ahmed ble statsminister. Lederen fra Information Network Security Agency, det nasjonale kontrollorganet for internett og telefoni, tilhører oromo, et folkeslag kjent for sine mange separatister. For å forhindre at regimet til Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front (EPRDF) skulle kollapse, har han igangsatt en rekke reformer. Han har løslatt politiske fanger, åpnet opp mediene og anerkjent opposisjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
0 kr 0
Gå til Toppen