Marionetten i Algerie

Algerierne har i månedsvis demonstrert for å fjerne Abdelaziz Bouteflika, men ingen vet hvem som egentlig bestemmer.

Alger, 29. mars. Demonstrasjonene i Algerie har så langt vært overveiende fredelige og sammenstøtene med ordenstyrkene få. Foto: Farouk Batiche, abaca / NTB SCANPIX

Siden 22. februar har demonstrasjonene mot regimet i Algerie vokst for hver uke som har gått. Ikke siden uavhengigheten i juli 1962 har Algerie opplevd så store fredelige demonstrasjoner i hele landet, inkludert byene i sør.

Hver fredag er det massive demonstrasjonstog med flere hundre tusen algeriere i alle aldre, men med en overvekt av ungdom, som inntil nå ikke har brydd seg særlig om politikk. Resten av uka holdes presset oppe med sit-ins og marsjer fra ulike yrkesgrupper (advokater, forskere, akademikere, journalister, pensjonerte offentlig ansatte). Hovedbudskapet er at president Abdelaziz Bouteflika ikke kan fortsette etter at hans fjerde periode som president er over 28. april. Men demonstrantene, som taktfast roper «silmiya» («fredelig») for å unngå sammenstøt, retter også fingeren mot kretsen og spesielt brødrene hans Said og Nacer. De vil ha slutt på dagens regime og krever en ny republikk. Flere vil ha en grunnlovgivende forsamling. Mot dem står politiet og gendarmeriet som så langt har vært nokså tilbakeholdne og hatt en god dialog med folkemengden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal