Marionetten i Algerie

Algerierne har i månedsvis demonstrert for å fjerne Abdelaziz Bouteflika, men ingen vet hvem som egentlig bestemmer.

Siden 22. februar har demonstrasjonene mot regimet i Algerie vokst for hver uke som har gått. Ikke siden uavhengigheten i juli 1962 har Algerie opplevd så store fredelige demonstrasjoner i hele landet, inkludert byene i sør.

Hver fredag er det massive demonstrasjonstog med flere hundre tusen algeriere i alle aldre, men med en overvekt av ungdom, som inntil nå ikke har brydd seg særlig om politikk. Resten av uka holdes presset oppe med sit-ins og marsjer fra ulike yrkesgrupper (advokater, forskere, akademikere, journalister, pensjonerte offentlig ansatte). Hovedbudskapet er at president Abdelaziz Bouteflika ikke kan fortsette etter at hans fjerde periode som president er over 28. april. Men demonstrantene, som taktfast roper «silmiya» («fredelig») for å unngå sammenstøt, retter også fingeren mot kretsen og spesielt brødrene hans Said og Nacer. De vil ha slutt på dagens regime og krever en ny republikk. Flere vil ha en grunnlovgivende forsamling. Mot dem står politiet og gendarmeriet som så langt har vært nokså tilbakeholdne og hatt en god dialog med folkemengden. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Paradoksalt placebo

Neste sak

La hundre WikiLeaks blomstre

Mer Algerie

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten sine egne slagord. De største godkjente partiene i bevegelsen har bestemt seg for ikke å stille kandidat i presidentvalget 12. desember. Det gjelder Samfunnsbevegelse for fred (MSP), ledet av Abderrazak Makri, som mener valget vil bli preget av «fusk» og at den nye valgmyndigheten ikke er uavhengig. Den kjente islamistlederen Abdallah Djaballah fra partiet Rettferdighets- og utviklingsfronten (FJD) nekter å delta i et valg som ikke er «fritt og transparent». En av de fem presidentkandidatene, Abdelkader Bengrina, håper derimot å tjene på boikotten. «Min historie og karriere viser at jeg er en sann islamist», sa han til pressen noen dager før valgkampen. Ingenting tilsier at utspillet vil overbevise de som anklager ham for å forråde Hirak.

Algerie forent mot regimet

Hver fredag siden 22. februar har en enorm folkebevegelse demonstrert mot det sittende regimet. Etter å ha tvunget Abdelaziz Bouteflika til å gå av, protesterer de nå mot det kommende presidentvalget og for et nytt politisk system.

Forbud og fordommer

I et land preget av sosial og religiøst press, og et snevert syn på maskulinitet, er homofili fortsatt straffbart. Men en ny åpning mot verden med internett og politiske protester kan endre situasjonen.

Supportere mot regimet

Protestene mot regimet i Algerie viser ingen tegn til å avta etter at Abdelaziz Bouteflika gikk av i april. En spydspiss i demonstrasjonene har vært fotball­supporterne, som lenge har brukt tribunene til å kritisere makten.

Gerontokratene

Syke og fraværende ledere i Algerie, Marokko og Tunisia fører til rykter og spekulasjoner om hvem som egentlig styrer.

0 kr 0