Gulrot og pisk

De kinesiske lederne presser andre land til å isolere Taiwan internasjonalt, samtidig som de forsøker å lokke vanlige taiwanere over stredet med universitetsplasser, jobber og skattefritak.

mai 2019
Fra den kinesiske presidenten Xi Jinpings tale i Beijing 2. januar, i anledning 40-årsmarkeringen av publiseringen av «Budskap til våre landsmenn i Taiwan» som markerte begynnelsen på Kinas forsøk på å gjeninnlemme Taiwan. Foto: Mark Schiefelbein, REUTERS / NTB Scanpix.

Stemningen var høytidelig under avslutningstalen til Kinas 13. nasjonale folkekongress 20. mars i fjor, hvor landets nylig gjenvalgte president Xi Jinping annonserte: «Vi er rede til å dele utviklingsmuligheter på fastlandet med våre taiwanske landsmenn, bedre deres velferd og framskynde prosessen mot Kinas fredelige gjenforening.» Slik inviterte Xi taiwanerne til å komme og se hva moderlandet hadde å tilby dem. Den mektige kinesiske lederen la ikke skjul på intensjonene til Folkerepublikken Kina, hvor også grunnloven fra 1982 sier at Kina skal gjenforenes med Taiwan.

Xi holdt talen i en tid med store spenninger. I 2016 nektet Taiwans nyvalgte president, Tsai Ing-wen, å anerkjenne «1992-konsensusen» om at det bare finnes ett Kina med formuleringen «Ett land, to systemer» der regjeringene i Beijing og i Taipei står fritt til å avgjøre hvilket «Kina» som er legitimt. Konsensusen var sentral for å etablere normale diplomatiske relasjoner mellom de to statene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal