«Vi er ikke alle, de døde mangler». Deltakerne i årets 8. mars-markering i Santiago viste sinne over de mange kvinnedrapene i Chile og andre latinamerikanske land. Foto: Martin BERNETTI, afp / ntb scanpix.
Chile Feministbølge

«Demokrati i landet, huset og senga»

Etter enorm mobilisering på 8. mars vokser en ny feministbølge i det konservative Chile, hvor skilsmisse først ble tillatt i 2004 og selvbestemt abort delvis avkriminalisert så sent som i 2017.

Posted on

En fargerik tsunami strømmet 8. mars gjennom gatene i Santiago i strålende sol og foran det store politioppbudets skulende øyne. 350 000 sang, danset og ropte gjennom sentrum av hovedstaden for å markere kvinnedagen og landets første kvinnestreik. De aller fleste var unge kvinner. Noen hadde med seg ektefeller og barn.

Også bestemødre som overlevde Augusto Pinochets militærdiktatur (1973–1990) og menneskerettsaktivister var med. I likhet med Alicia Lira fra Kollektivet for familiene til politisk henrettede, bar mange bilder av sine forsvunne slektninger: «Grunnene til at diktaturet drepte dem er nøyaktige de samme som vi marsjerer for i dag: De ville bygge et fritt og likestilt samfunn.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Chile

Skjær i merdene

Halvparten av fisken som spises i verden kommer nå fra oppdrett. Det

0 kr 0
Gå til Toppen