TOPSHOT - A wall graffiti depicting Indian National Congress (INC) party leader Rahul Gandhi (L) and Prime Minister Narendra Modi of Bharatiya Janata Party (BJP) in a tug of war over India is seen in Mumbai on April 28, 2019. - Indians will exercise their franchise in the fourth phase of voting on April 29 in the country's marathon election which started on April 11 and runs through to May 19 with the results to be declared on May 23. (Photo by Indranil MUKHERJEE / AFP)
Politikk Politisert korrupsjon

Preke for verden eller endre den

Dagens politikk blir stadig mer preget av skandaler og en retorikk der moralisme har erstattet ideologisk debatt.

Posted on

I 2017 forduftet François Fillons muligheter til å bli Frankrikes president da det ble avslørt at kona hans hadde fått lønn for en fiktiv jobb i parlamentsstaben hans. I fjor ble Brasils tidligere statsleder Luis Inácio «Lula» da Silva nektet å stille i presidentvalget etter at han ble siktet for å ha tatt imot bestikkelser. Tidligere i år gikk François de Rugy av som Frankrikes miljøvernminister etter at pressen avslørte at han hadde servert hummer og dyr champagne til venner på statens regning. Fra Paris til Brasília, fra London til Seoul, preges politikken stadig mer av skandaler. Nylig kalte pave Frans korrupsjon «en ødeleggende kreft som skader samfunnet».[ref]Carol Glatz, «Corruption is a devastating cancer harming society, pope says», National Catholic Reporter, 18. mars 2019.[/ref] Og emnet opptar så mange så mye at FN har erklært 9. desember for den internasjonale dagen mot korrupsjon, to dager etter den internasjonale luftfartsdagen og to før den internasjonale fjelldagen.

Alle sier de er imot korrupsjon, men begrepet kan bety så mangt. Forskeren Anastassiya Zagainova har vist at det brukes om både «brudd på straffeloven som angir en bestemt atferd og strafferammen for denne (aktiv og passiv korrupsjon, innblanding, underslag, hindring av like muligheter i offentlige anbud)» og «sosialt tvilsom atferd som det ikke finnes noen klar straff for (lobbyvirksomhet, skatteunndragelse, opprettelse av postboksselskaper i skatteparadis, rolleblanding)».[ref]Anastassiya Zagainova, «La corruption institutionnalisée: un nouveau concept issu de l’analyse du monde émergent», doktorgradsavhandling i økonomi, forsvart 27. november 2012 ved Universitet i Grenoble.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Politikk

Alt kan repareres

Siden krisen i 1929 har forbruksvarene våre fått stadig kortere levetid. For

Placeholder

Korrupt atferd

En tendens i tiden i nesten alle demokratier er velgernes følelse av

0 kr 0
Gå til Toppen