Et for godt selskap til å være sant

I 2002 startet pakistanske Arif Naqvi Abraaj Group i Dubai for å forvalte 116 millioner dollar for investorer i Midtøsten. 16 år senere var det et av de største investeringsselskapene i framvoksende markeder. Så kollapset alt.

Den amerikanske investeringsmodellen, kalt private equity, med å kjøpe ikke-børsnoterte selskaper, omstrukturere dem og så selge dem videre med betydelig overskudd virker ikke spesielt tilpasset utviklingsland. Her dominerer den uformelle økonomien, staten og familiekonsern som ofte er skeptiske til eksterne investorer. Utviklingsland mangler også det folk i bransjen kaller «økosystemet», det vil si lovene, institusjonene og forretningspraksisene som trengs for å profesjonalisere slike aktiviteter. I tillegg advares det ofte i Persiabukta og den muslimske verden generelt mot å pådra seg for mye gjeld, dermed er mange skeptiske til disse oppkjøpene som opprinnelig ble kalt leveraged buyout (LBO), eller lånefinansiert oppkjøp.

Pakistanske Arif Naqvi tok dermed en stor sjanse da han grunnla Abraaj Group, men han klarte å overbevise markedet. For eksempel da han videresolgte 25 prosent av aksjene i investeringsbanken EFG Hermes i Kairo i 2007 og doblet investeringen han hadde gjort 16 måneder tidligere. Samme år solgte han Egyptian Fertilizers med en profitt på 39 prosent på bare åtte måneder. I en tid med privatiseringer og høy oljepris fikk kjøp og salg av bedrifter et betydelig oppsving i regionen, mye på grunn av «oppkjøpskongen» Naqvi.[ref]David Lanchner, «The Gulf’s buyout king», Institutional Investor, New York, 16. juli 2008.[/ref]
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Farlig fiende, umulig alliert

Neste sak

Dødsdans med jorden

Andre saker om Økonomi

Alt kan repareres

Siden krisen i 1929 har forbruksvarene våre fått stadig kortere levetid. For

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0