/

Frihandel med kanon

Den økonomiske liberalismens globale talerør er imot statlig innblanding, men ikke når det dreier seg om militærintervensjoner i utlandet. Allerede i sine første tiår ga The Economist helhjertet støtte til Det britiske imperiets blodige kolonikriger.

Da den skotske økonomen, forretningsmannen og liberalisten James Wilson lanserte The Economist i 1843, lovet han «originale lederartikler der frihandelsprinsipper vil bli anvendt med den ytterste rigiditet på dagens viktigste spørsmål». Språket han brukte for å presentere sitt prosjekt ga assosiasjoner til et korstog snarere enn en næringslivsavis, for i utlandet så han «hele kontinenter og øyer innen rekkevidde for vårt kommersielle samkvem, steder der sivilisasjonens lys knapt har demret ennå». Storbritannia var på sin side preget av «uvitenhet, fordervelse, umoral og hedenskap i et skammelig monn for et sivilisert land». I begge tilfeller mente han at frihandel var det siviliserende redskap, som «vi for alvor tror vil gjøre mer enn noen annen synlig aktør for å spre sivilisasjon og moral – ja, for å oppheve selv slaveriet».

I sine to første år holdt den ferske avisen sitt ord. Den gransket tollavgiftenes skadevirkninger på tilbudet, kvaliteten og prisen på sukker, ull, hvete, vin, jern, korn, karmin, silke, fisk, blonder, kull, kaffe, lønninger, valuta, skreddere, slaver og fransk lintøy. Informasjonen ble levert i to tettpakkede spalter under det sirlige gotiske avishodet: The Economist: or the Political, Commercial, Agricultural, and Free Trade Journal.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0