Demonstrasjoner mot pensjonsreformen i Nantes 5. desember, som del av generalstreiken i landet. FOTO: SEBASTIEN SALOM-GOMIS, AFP / NTB SCANPIX.

Ikke en dag ekstra på jobb

Dagens organisering av arbeidslivet er en viktig årsak til at så mange franskmenn er imot Emmanuel Macrons foreslåtte pensjonsreform.

De franske demonstrasjonene i desember overrasket både i størrelse og mangfold. Unge og gamle, advokater, kunstnere, lærere, havnearbeidere, jernbanearbeidere, kontorarbeidere, leger, sykepleiere, brannfolk, musikere, studenter, skoleelever og tollbetjenter demonstrerte sammen. Demonstrasjonene kom bare et år etter «de gule vestene» dukket opp, men som lufta nå var i ferd med å gå ut av.

Emmanuel Macron og den franske regjeringen trodde at de kunne utnytte «de gule vestenes» avvisning av fagbevegelsen. De trodde de hadde dempet franskmennenes sinne med økonomiske tiltak og høringer. Hadde de ikke «gitt» 10,3 milliarder euro – i form av skattelette på overtidsarbeid, en framskyndet justering av minstelønnen med en aktivitetsbonus og fjerning av økte trygdeavgifter for visse pensjonister? Hadde de ikke også reist rundt for å høre hva franskmennene hadde å si? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Finansgigant jakter franske pensjoner

Neste sak

En årstid i helvete

Andre saker om Frankrike

Kampen om vannet

Den offentlige driften av Frankrikes vannkraftressurser har lenge vært et gode for

0 kr 0