Amerikanernes ulike verdi

I USA fastsetter rettsvesenet erstatningsbeløp ut fra kriterier som lønn og forventet levealder. Dermed reproduserer de automatisk ulikhetene i samfunnet. Advokater får mer enn sykepleiere, hvite mer enn svarte, menn mer enn kvinner.

I mai 2011 flyttet Niki Hernandez-Adams og ektemannen inn i en nyoppusset leilighet i Brooklyn. 15 måneder senere avdekket en blodprøve et skadelig høyt nivå av bly i blodet på hennes nyfødte sønn. Etter at sønnen fikk påvist varige skader som følge av blymalingen som var brukt i leiligheten, bestemte de seg for å saksøke utleieren for å få erstatning for de påførte skadene, såkalt compensatory damages.

Etter en tre år lang kamp i rettsvesenet ble boligeieren funnet skyldig.[ref]GMM vs. Kimpson, nr. 13-CV-5059, 30. juli 2015. Se også Kim Soffen, «In one corner of the law, minorities and women are often valued less», The Washington Post, 25. oktober 2016.[/ref] Dermed gjensto det for domstolen å fastsette hvor stor erstatning familien Hernandez-Adams hadde krav på. I slike saker bestemmer dommerne og jurymedlemmene beløpet på bakgrunn av argumentene fra begge parters sakkyndige om hvor stor den økonomiske skaden er – for eksempel medisinske utgifter, kostnader til begravelse, materielle skader eller tapt arbeidsinntekt som følge av skade, handikapp eller død. De sakkyndige tar utgangspunkt i antatt objektive kriterier som offerets lønn (eller familiens hvis det dreier seg om et barn), antall gjenstående yrkesaktive år og forventet levealder. Dermed forplanter sosiale ulikheter seg automatisk i erstatningsbeløpet. En renholder som blir påkjørt og ikke kan jobbe på tre måneder, vil få lavere erstatning enn en eiendomsmegler i samme situasjon.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Naturarv for de rike

Neste sak

Radikale endringer eller Trump

Andre saker om USA

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.