Sommeren 2017 ble en hvit politimann kjent skyldig i drapet på den svarte tenåringen Jordan Edwards og dømt til 15 år i fengsel, men familien fikk ingen erstatning. Her leder Jordans bror Vidal Allen vei til rettssalen under en demonstrasjon i Dallas 13. mai 2017. FOTO: LM OTERO, AP / NTB SCANPIX.

Amerikanernes ulike verdi

I USA fastsetter rettsvesenet erstatningsbeløp ut fra kriterier som lønn og forventet levealder. Dermed reproduserer de automatisk ulikhetene i samfunnet. Advokater får mer enn sykepleiere, hvite mer enn svarte, menn mer enn kvinner.

I mai 2011 flyttet Niki Hernandez-Adams og ektemannen inn i en nyoppusset leilighet i Brooklyn. 15 måneder senere avdekket en blodprøve et skadelig høyt nivå av bly i blodet på hennes nyfødte sønn. Etter at sønnen fikk påvist varige skader som følge av blymalingen som var brukt i leiligheten, bestemte de seg for å saksøke utleieren for å få erstatning for de påførte skadene, såkalt compensatory damages.

Etter en tre år lang kamp i rettsvesenet ble boligeieren funnet skyldig.[ref]GMM vs. Kimpson, nr. 13-CV-5059, 30. juli 2015. Se også Kim Soffen, «In one corner of the law, minorities and women are often valued less», The Washington Post, 25. oktober 2016.[/ref] Dermed gjensto det for domstolen å fastsette hvor stor erstatning familien Hernandez-Adams hadde krav på. I slike saker bestemmer dommerne og jurymedlemmene beløpet på bakgrunn av argumentene fra begge parters sakkyndige om hvor stor den økonomiske skaden er – for eksempel medisinske utgifter, kostnader til begravelse, materielle skader eller tapt arbeidsinntekt som følge av skade, handikapp eller død. De sakkyndige tar utgangspunkt i antatt objektive kriterier som offerets lønn (eller familiens hvis det dreier seg om et barn), antall gjenstående yrkesaktive år og forventet levealder. Dermed forplanter sosiale ulikheter seg automatisk i erstatningsbeløpet. En renholder som blir påkjørt og ikke kan jobbe på tre måneder, vil få lavere erstatning enn en eiendomsmegler i samme situasjon.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Naturarv for de rike

Neste sak

Radikale endringer eller Trump

Andre saker om USA

0 kr 0