Labours varslede nederlag

I desember gikk Labour på et brutalt valgnederlag. Bakenfor brexit, Corbyn og de andre sakene som har fått skylden for nederlaget, viser nederlaget de store historiske utfordringene den britiske venstresiden står overfor.

Det er vanskelig å undervurdere hvor stort nederlaget til Labour var i parlamentsvalget i desember. Ingen konservativ hadde noensinne vunnet valgkretsen Redcar nordøst i England før 12. desember. Også Blyth Valley, litt lenger nord, som hadde vært en Labour-bastion siden 1950, svingte til høyre.

Labours valgkretser sammenfalt lenge med Storbritannias sosiale og økonomiske historie. Verftsindustrien i Tyneside og gruvene i Nordøst-England var Labour-bastioner. Lenger sør leverte de store industribyene – Liverpool, Manchester, Sheffield – store velgerskarer til venstresiden. I tillegg kom de store ansamlingene av sosialister i industriområdene i Birmingham og Midlands. Sammen dannet disse en «rød mur» som skilte Labour-ånden i nord fra det rike, høyrevridde Sør-England (spesielt i de berømte home counties i sørøst). London var med sitt særegne sosiale og politiske økosystem – hvor støtten til Jeremy Corbyn har vært sterkest – unntaket, i likhet med de fleste andre store europeiske hovedstedene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Rojavas usikre framtid

Neste sak

Derfor drepte Trump Soleimani

Andre saker om Storbritannia

Britisk helse på hell

I 2011 bremset økningen i forventet levealder brått opp i Storbritannia. Årsaken er utelukkende politisk.

Buckingham før Brussel

Et katastrofescenario ved brexit er en gjenoppblussing av konflikten i Nord-Irland, spesielt siden ultrakonservative og antikatolske

Britisk EU-joker

Mens Boris Johnsons konservative parti vil forlate EU og Jeremy Corbyns Labour er opptatt av å

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.