Labours varslede nederlag

I desember gikk Labour på et brutalt valgnederlag. Bakenfor brexit, Corbyn og de andre sakene som har fått skylden for nederlaget, viser nederlaget de store historiske utfordringene den britiske venstresiden står overfor.

Det er vanskelig å undervurdere hvor stort nederlaget til Labour var i parlamentsvalget i desember. Ingen konservativ hadde noensinne vunnet valgkretsen Redcar nordøst i England før 12. desember. Også Blyth Valley, litt lenger nord, som hadde vært en Labour-bastion siden 1950, svingte til høyre.

Labours valgkretser sammenfalt lenge med Storbritannias sosiale og økonomiske historie. Verftsindustrien i Tyneside og gruvene i Nordøst-England var Labour-bastioner. Lenger sør leverte de store industribyene – Liverpool, Manchester, Sheffield – store velgerskarer til venstresiden. I tillegg kom de store ansamlingene av sosialister i industriområdene i Birmingham og Midlands. Sammen dannet disse en «rød mur» som skilte Labour-ånden i nord fra det rike, høyrevridde Sør-England (spesielt i de berømte home counties i sørøst). London var med sitt særegne sosiale og politiske økosystem – hvor støtten til Jeremy Corbyn har vært sterkest – unntaket, i likhet med de fleste andre store europeiske hovedstedene. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Rojavas usikre framtid

Neste sak

Derfor drepte Trump Soleimani

Mer Storbritannia

Skotsk uavhengighetstrang etter brexit

Etter brexit kan EU vise seg å ha vært limet som holdt den britiske unionen sammen. I Skottland har oppslutningen om uavhengighet aldri vært så stor som nå. Det gjør det lite sannsynlig at regjeringen i London vil tillate en ny folkeavstemning.

Utrensking i Labour

Angrepene mot venstrefløyen i Labour har blitt stadig mer intens etter at «forsoningskandidaten» Keir Starmer ble valgt til partileder.

Da City of London jobbet for brexit

Siden folkeavstemningen i 2016 har brexit ofte blitt framstilt som et resultat av uheldige sammenfall. Men utmeldingen passer som hånd i hanske for en del av den britiske finanssektoren.

Teflonmonarkiet

Alt synes å gå skeis for Storbritannia for tiden, med nasjonalistiske spenninger, parlamentarisk brexit-kaos og elendig håndtering av koronakrisen. Alt bortsett fra kongehuset, som fortsatt gir britene en følelse av samhørighet.

0 kr 0