Brussels balkanske autokrat

EUs overbærende holdning til Serbias autoritære leder viser avgrunnen mellom unionens uttalte prinsipper og realiteten på bakken.

Hver lørdag siden desember 2018 har flere tusen serbere gått ut i gatene i protest mot president Aleksandar Vučić og hans stramme grep om rettsvesenet og mediene. Demonstrasjonene begynte etter at Borislav Stefanović, partilederen for Levica Srbije («Serbisk venstre»), ble banket opp av ukjente gjerningsmenn da han skulle holde en tale i Kruševac 23. november 2018. Protestene startet i Beograd, men spredte seg raskt til en rekke andre byer i landet hvor flere lokale grupper allerede protesterte mot Serbias framskrittspartis (SNS) monopol på makten på alle nivå.

Siden valget i 2012 har Vučić’ parti fått makt over stadig større deler av samfunnet og landets institusjoner. Partiet har nå absolutt flertall i nasjonalforsamlingen og i forsamlingen i den autonome provinsen Vojvodina. Byen Šabac er den eneste av Serbias 168 kommuner som ikke styres av partiet eller en koalisjon det er med i.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Kinas kjemiske katastrofe

Neste sak

Illusorisk om islamisering

Andre saker om Serbia

Opprørsvind på Balkan

Siden 8. desember har mange tusen serbere hver uke demonstrert mot president Aleksandar Vučić. I Albania

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.