/

Da Tyskland ville pynte på omdømmet

Etter andre verdenskrig bidro Vest-Tyskland til byggingen av staten Israel for å pynte på omdømmet sitt. Slik fikk Vest-Tyskland en sentral, men lite kjent rolle i Midtøsten.

I april 2018 markerte den tyske forbundsdagen 70-årsdagen til staten Israel. På vegne av Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) erklærte Martin Schultz: «Når vi beskytter Israel, beskytter vi oss fra fortidens demoner.» Talspersonen for De grønne oppsummerte på sin side parlamentssesjonen i en setning: «Israels rett til å eksistere er verken større eller mindre enn vår.»

Når den tyske politikerstanden snakker om Israel, snakker den mest om seg selv. Fordi båndene til staten Israel var fundamentet det post-nazistiske Tyskland bygde sin progressive identitet på, forteller tyskernes holdning til Israel oss mer om deres egen sinnstilstand enn om historien og innholdet i dette bilaterale forholdet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Monstrene

Neste sak

Med en gang

Mer Israel

Venstresionismens kollaps i Israel

Etter fire valg på to år er det fullt politisk kaos i Israel, hvor de en gang så dominerende venstre­sionistiske partiene nå har kun 13 seter i parlamentet.

Israels ubønnhørlige høyredreining

I femti år har den franske journalisten Charles Enderlin dekket israelsk politikk. Her er hans beretning om de okkupasjonsivrige partilederne som gjorde Likud til Israels dominerende parti.

Unge, progressive og Israel-kritiske

Forholdet mellom amerikanske jøder og Israel har endret seg drastisk de siste førti årene, spesielt i de yngre generasjonene. De mest pro-israelske stemmene i USA er nå kristensionister.

Dokumentaren som måtte stanses

Al-Jazeera gikk undercover for å avdekke metodene til de mektige pro-israelske pressgruppene i USA. Men like før dokumentaren skulle sendes, ble den stanset av geopolitiske årsaker.

Israel hjemsøkes av Nakba

«Returmarsjen» i Gaza markerer at det er 70 år siden Israel ble opprettet og 805 000 palestinere fordrevet. Palestinerne som trosser de israelske kulene er en levende påminnelse om en historisk urett staten Israel forsøker å fortrenge.

0 kr 0