Da Tyskland ville pynte på omdømmet

Etter andre verdenskrig bidro Vest-Tyskland til byggingen av staten Israel for å pynte på omdømmet sitt. Slik fikk Vest-Tyskland en sentral, men lite kjent rolle i Midtøsten.

april 2020

I april 2018 markerte den tyske forbundsdagen 70-årsdagen til staten Israel. På vegne av Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) erklærte Martin Schultz: «Når vi beskytter Israel, beskytter vi oss fra fortidens demoner.» Talspersonen for De grønne oppsummerte på sin side parlamentssesjonen i en setning: «Israels rett til å eksistere er verken større eller mindre enn vår.»

Når den tyske politikerstanden snakker om Israel, snakker den mest om seg selv. Fordi båndene til staten Israel var fundamentet det post-nazistiske Tyskland bygde sin progressive identitet på, forteller tyskernes holdning til Israel oss mer om deres egen sinnstilstand enn om historien og innholdet i dette bilaterale forholdet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal