/

Da Tyskland ville pynte på omdømmet

Etter andre verdenskrig bidro Vest-Tyskland til byggingen av staten Israel for å pynte på omdømmet sitt. Slik fikk Vest-Tyskland en sentral, men lite kjent rolle i Midtøsten.

I april 2018 markerte den tyske forbundsdagen 70-årsdagen til staten Israel. På vegne av Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) erklærte Martin Schultz: «Når vi beskytter Israel, beskytter vi oss fra fortidens demoner.» Talspersonen for De grønne oppsummerte på sin side parlamentssesjonen i en setning: «Israels rett til å eksistere er verken større eller mindre enn vår.»

Når den tyske politikerstanden snakker om Israel, snakker den mest om seg selv. Fordi båndene til staten Israel var fundamentet det post-nazistiske Tyskland bygde sin progressive identitet på, forteller tyskernes holdning til Israel oss mer om deres egen sinnstilstand enn om historien og innholdet i dette bilaterale forholdet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Monstrene

Neste sak

Med en gang

Mer Israel

Trumps fundamentale feil

Få land støtter Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Men på bakken fortsetter

0 kr 0