/

Full stans for flyindustrien

Flybransjen opplever nå sin største nedgang noensinne. I april falt inntektene til verdens flyselskaper med 94 prosent, og i horisonten lurer klimakrisen. I den franske regionen Occitanie frykter man at hjørnesteinsindustrien skal kollapse, samtidig som mange håper på en grønn omstilling.

Følg merkene på gulvet, vask hendene ofte, hold avstand, bruk munnbind. I begynnelsen av juni har de fleste arbeiderne vent seg til de nye rutinene på fabrikken Safran Electrical & Power i Villemur-sur-Tarn. I fabrikken tretti kilometer nord for Toulouse lager de ryggmargen til flyene: ledningsnettet. Flere titalls tusen metalltråder og kontakter bindes sammen, kobles og justeres alt etter hva flyselskapene ønsker. Disse nøyaktige operasjonene krever en kyndig arbeidskraft som ikke kan ha hjemmekontor eller erstattes av maskiner.

Etter tre dagers stans for å innføre de nye helsereglene har fabrikkene gått i koronamodus siden 20. mars. «Aktiviteten sank plutselig femti prosent globalt. Jeg var i bransjen både under 11. september og krigen i Irak, men har aldri sett en så kraftig og rask nedgang», forteller Alain Suret, direktør for Safran Electrical & Power. «Det blir enda mer komplisert av at det dreier seg om en fullstendig sammenfiltret produksjonskjede. Når selskapene utsetter leveringen av flyene de har bestilt, setter verdens største passasjerflyprodusent, Airbus, ned tempoet. Vi reduserer også vårt produksjonstempo for å synkronisere monteringen. Det får igjen ringvirkninger for underleverandørene.» Safran-konsernet hadde en omsetning på 24 milliarder euro i fjor, men konserndirektør Philippe Petitcolin sliter med å anslå årets omsetning: «Noe så plutselig og omfattende har jeg aldri sett. Det som plager meg mest nå er den usikre framtiden. Jeg klarer ikke engang å si hva omsetningen vil bli i juli.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

«Turister, dra hjem»

Neste sak

Amerikas delte stater

Andre saker om Frankrike

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

Febrilsk virusindustri

Helsevesenet i Frankrike viser seg å være fullstendig uforberedt i møte med Covid-19, mye på grunn

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.