Korrupsjon og identitetspolitikk i Montenegro

Under Milo Đukanović har Montenegro vært både kommunistisk, serbisk-nasjonalistisk, russofilt og NATO-vennlig. Etter valget i august fikk Montenegro sitt første demokratiske maktskifte, men indre splittelser og ytre press tærer på den nye regjeringen.

Proserbiske opposisjonstilhengere feirer valgresultatet utenfor Kristi oppstandelses katedral i Podgorica, Montenegro, 31. august i fjor. FOTO: STEVO VASILJEVIC, REUTERS / NTB.

I slutten av oktober er kulden allerede bitende i Sinjajevina-fjellene nord i Montenegro. Aktivistene samler seg rundt et stort bål mer enn 1700 meter over havet. Sammen med lokalbefolkningen protesterer de mot at disse vakre, karrige beiteområdene skal bli omgjort til militært område.

«Den avtroppende regjeringen ville gjøre denne delen av innsjøen Savina Voda til øvelsesfelt og område for destruksjon av gammel ammunisjon», forklarer Milan Sekulović, som i 2018 startet borgerinitiativet Redd Sinjajevina. «Beitedriften til rundt femti familier er truet, og det blir stadig færre bønder som følge av manglende offentlig støtte og investeringer i veier og strøm. Montenegro importerer 80 prosent av maten sin, selv om det er fullt mulig å satse på dyrehold og selvforsyning.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal