/

Oljeselskaper erobrer Afrikas nasjonalparker

Oljeselskapene må ut på stadig større, og dyrere, dyp for å finne olje. Men det finnes et billig alternativ på land: nasjonalparker og verneområder i Afrika.

Oljeselskapenes appetitt er utømmelig. I Afrika er det utdelt gruve- og oljekonsesjoner i 71 prosent av naturområdene på Unescos verdensarvliste. I 2013 stanset franske Total oljeletingen i nasjonalparken Virunga øst i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) etter internasjonal mobilisering fra miljøaktivister. Nå planlegger selskapet ti letebrønner i andre naturreservater. Det har særlig rettet blikket mot Murchison Falls i Uganda, en nasjonalpark med både tropisk regnskog og savanne hvor elefanter, sjiraffer, løver, neshorn, bøfler, leoparder og flodhester holder til.

I 2019 gikk seks franske og ugandiske miljøorganisasjoner til sak mot oljegiganten. De mener oljeledningen som er planlagt fra pumpestasjonen Hoima nær Albertsjøen, en times kjøring sør for Murchison Falls, til Indiahavet, er både miljøødeleggende og bryter med menneskerettighetene. Dermed bryter dette prosjektet, ifølge miljøorganisasjonene, med en unik fransk «aktsomhetslov» som ble vedtatt i 2017. Loven kom etter at over tusen arbeidere som jobbet for underleverandører til store vestlige klesmerker, mistet livet da fabrikken Rana Plaza i Bangladesh kollapset i 2013. Den gir større selskaper ansvar for arbeidsforhold og miljøkonsekvensene av aktiviteter de er involvert i direkte eller indirekte i Frankrike og i utlandet. Loven pålegger også selskapene å utarbeide en aktsomhetsplan med forebyggende tiltak, noe Total ikke skal ha gjort. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

«Tverrpolitisk enighet er ikke løsningen»

Neste sak

Myanmar mobiliserer mot militæret

Mer Afrika

Senegals «fem sinte»

Store protester og opptøyer rystet Senegal i begynnelsen av mars. Elleve demonstranter i alderen 12 til 35 mistet livet da politiet slo ned protestene mot myndighetenes despotiske tendenser og mislykkede økonomiske politikk.

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

Tunisiernes lange ferd mot verdighet

Tunisiernes opprør mot Ben Ali i januar 2011 skapte en sjokkbølge i hele den arabiske verden og førte til massedemonstrasjoner mot diktaturer og autoritære regimer. I dag er det bare Tunisia som fortsatt er i en demokratisk overgang, og den har vært skuffende for folket.

Afrikas gryende legemiddelindustri

Sør-Afrika har bedt WTO oppheve patentrettighetene på koronavaksiner så lenge pandemien pågår. På tross av en legemiddelindustri i full vekst, er de afrikanske landene avhengige av de store utenlandske legemiddelselskapene.

0 kr 0