Biden-administrasjonen har stanset USAs ubetingede støtte til Saudi-Arabias brutale krig mot houthi-opprørerne i Jemen. Men kan måtte inngå kompromisser med Saudi-Arabia av strategiske hensyn. Fra Taiz i Jemen, 13. april 2017. Foto: Akram al-Rasny / Shutterstock.

Bidens iranske problem

Med Biden tilbake i Det hvite hus vil USA sannsynligvis forsøke å plukke opp igjen atomavtalen med Iran. Men etter fire år med kaos er stormaktspolitikk og USAs utenrikspolitiske rammer ikke lenger de samme.

Så snart han var valgt erklærte Joe Biden at Amerika var «tilbake» og «klar til å lede verden, ikke trekke seg tilbake fra den, klar til å konfrontere sine motstandere og ikke avvise sine allierte, klar til å stå opp for sine verdier». Reality-kjendisen som Biden tok over for i Det hvite hus hadde lovet at de uslåelige forhandlingsevnene han hadde vist i det private næringslivet ville gjøre ham i stand til å løse alle verdens problemer. Men resultatene av hans «transaksjonelle» diplomati ble heller magre. Etter fire år med kaos vil USAs utenrikspolitikk nå bli mer tradisjonell. Det nye teamet består i stor grad av veteraner fra Obama-administrasjonen. Den nye utenriksministeren Antony Blinken var den gang statssekretær i departementet han i dag leder, hvor han jobbet sammen med dagens etterretningsdirektør Avril Haines og den nyutnevnte nasjonale sikkerhetsrådgiveren Jake Sullivan.

De store linjene i den nye administrasjonens midtøstenpolitikk er for det meste kjent. En prioritering vil bli atomavtalen med Iran, som ble inngått i juli 2015, men forkastet av Trump tre år senere. Det framgår ikke minst av at Robert Malley, som var med på å utforme avtalen med det offisielle navnet Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), har blitt utnevnt til spesialutsending til Iran. Avtalen setter begrensinger på Irans sivile atomprogram i bytte mot en gradvis reduksjon av de internasjonale sanksjonene mot landet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Natta vi tapte

Neste sak

Senegals «fem sinte»

Mer Verden

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

Mafiaens sosiale forankring

Rettssaken mot ‘Ndrangheta vekker igjen spørsmålet om mafiaens vesen og hvorfor Italia aldri blir kvitt denne «andre staten».

Senegals «fem sinte»

Store protester og opptøyer rystet Senegal i begynnelsen av mars. Elleve demonstranter i alderen 12 til 35 mistet livet da politiet slo ned protestene mot myndighetenes despotiske tendenser og mislykkede økonomiske politikk.

Mobilisering mot boligsvindel i Russland

Salg av boliger som aldri blir bygd har ruinert mange russere. Tretti år etter Sovjetunionens oppløsning ser russerne fortsatt bolig som en rettighet. Mens myndighetene forsøker å skape et velfungerende boligmarked, er russerne fortsatt skeptiske til å se bolig som en vare.

0 kr 0