Mario Draghi på et møte med finansministrene i Eurosonen da han var europeisk sentralbanksjef, Brussel 22. mai 2017. Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.

Italias politiske drama i tre akter

For to år siden ble ytre høyrepartiet Lega Italias nest største parti med sin krasse kritikk av EU og de økonomiske innstrammingene Brussel påla landet. Nå har partiet gått i regjering med tidligere europeisk sentralbanksjef Mario Draghi. Hva skjedde?

Italia viser seg nok en gang å være et politisk laboratorium. Ti år etter at Mario Monti og hans teknokratregjering har en annen tidligere Goldman Sachs-direktør flyttet inn i statsministerboligen Palazzo Chigi. I likhet med sin forgjenger, og Emmanuel Macron i den franske presidentvalgkampen i 2017, hevder Mario Draghi at han er hevet over høyre-venstreskillet og partipolitikken, og at han bare bringer ekspertens opplyste blikk inn i politikken. Samtidig adlyder han skrupuløst Brussels budsjettortodoksi og nyliberalisme.

Den tidligere sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) har klart å samle alle de italienske partiene fra venstre til ytre høyre, inkludert de som vokste seg store på motstand mot denne politikken. Faktisk støttes han nå av både Femstjernersbevegelsen (M5S) og Lega, to partier som for tre år siden vant parlamentsvalget med løfter om å bryte med innstrammingspolitikken og motsette seg diktatene fra Brussel. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Japanske byråkrater jobber seg til døde

Neste sak

Chiles konstitusjonelle problemer

Mer Italia

En kinesisk landsby i Italia

Europas største kinesiske eksilmiljø har i liten grad blitt rammet av koronaviruset. Etter tjue år med mistro fra sine italienske medborgere, har kineserne som driver klesindustrien i Prato fått en forsinket anerkjennelse.

Slik erobret Salvini Italia

I 2013 tok Matteo Salvini over det falleferdige separatistpartiet Lega Nord. Han byttet ut hets mot Roma og søritalienerne med angrep på Brussel og innvandrerne. Det har gitt regjeringsmakt og 34 prosent av stemmene i EU-valget.

Investorene stemmer ikke

Italienske velgere har nok en gang fått erfare at en av de mektigste aktørene i demokratiet deres ikke bryr seg særlig om hva de vil. Og selv Tyrkias autoritære president har måttet gi etter.

Verken høyre, venstre, eller sentrum

Valget i mars har kastet Italia ut i kaos etter at Femstjernersbevegelsen fikk over tretti prosent av stemmene. Det antipolitiske partiet vil nå bli tvunget til å ta politiske valg.

Forørkning i Italias byer

Fallende inntekter, konkurranse fra kjøpesentre og lavprisbutikker er i ferd med å ta livet av Italias småbutikker, og endre byenes sammensetning.

0 kr 0