Er et asiatisk NATO på trappene?

For å stagge Kinas økonomiske ekspansjon og geopolitiske ambisjoner, jobber USA intenst med å skape en ny allianse i «det indopasifiske området». Men mange av landene i området er ikke uten videre interessert i å kutte båndene til Kina for å bevare USAs hegemoni.

Fra marineøvelsen Malabar i Arabiahavet 18. november 2020. I øvelsen deltok Australia, Japan og USA, som sammen med India utgjør QUAD, en uformell allianse som ble gjenopplivet av Donald Trump. Foto: Den indiske marinen, AFP / NTB.

Hva har Frankrike der å gjøre? Frankrike har 7000 soldater, 15 krigsskip og 38 fly permanent utstasjonert i Stillehavs-Asia, opplyste nylig kontreadmiral Jean-Mathieu Rey, som leder disse styrkene. Fra slutten av mars til juni fikk disse styrkene også selskap av hangarskipet Charles de Gaulle, atomubåten Émeraude, flere fly (blant annet fire Rafale-jagerfly og et A330-tankfly) og den amfibiske operasjonsenheten Jeanne d’Arc, med helikopterskipet Tonnerre og stealth-fregatten Surcouf. Disse styrkene kom for å delta i en rekke militærøvelser med USA, Australia, Japan og India.

Dette er ikke første gang Frankrike viser fram sitt arsenal i denne delen av verden. For to år siden seilte en fransk fregatt gjennom Taiwanstredet og skapte en diplomatisk krangel med Kina. Men Frankrike har aldri hatt et så massivt militærnærvær som nå. Det er åpenbart at disse styrkene er sendt til «den indopasifiske aksen» for å sende et signal til Kina. President Emmanuel Macron har tidvis benektet det, men under et besøk i Australia i 2018 sa han: «Kina er i ferd med å bygge sitt hegemoni steg for steg. Dette handler ikke om å skape frykt, men om å forholde seg til virkeligheten. Hvis vi ikke organiserer oss, vil det snart være et hegemoni som innskrenker våre friheter og muligheter.» USAs høyst reelle hegemoni i regionen synes derimot ikke å plage ham. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

De fænomener der forener og adskiller menneskene

Neste sak

Tyvegods på utstilling

Mer Geopolitikk

0 kr 0