Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med 14 andre asiatiske land.

januar 2021
Konteinerhavna i frihandelssonen Haikou i Hainan 15. mai 2019. Med den nye frihandelsavtalen RCEP vil ikke Kina bli isolert. Foto: Shutterstock.

Den kalles ofte svak, splittet, ineffektiv og fraværende. Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen Asean (Association of Southeast Asian) er en av disse regionale organisasjonene som ofte går under den diplomatiske radaren. Det til tross av at de ti medlemslandene (Burma, Brunei, Kambodsja, Indonesia, Laos, Malaysia, Filippinene, Singapore, Thailand og Vietnam) til sammen representerer 652 millioner innbyggere. 12. november var det ikke mange som fulgte med da organisasjonen innledet sitt 37. toppmøte i Hanoi. Men tre dager senere endte det med et smell, da Asean inngikk en frihandelsavtale kalt Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) med Australia, Kina, Sør-Korea, Japan og New Zealand.

I en tid med fokus på hjemflytting av industri, kortreist forbruk og beskyttelse av markeder satser altså de største landene i Asia (med unntak av India, som trakk seg fra forhandlingene av frykt for konkurranse fra naboene) på å utvide den økonomiske globaliseringen. «En seier for multilateralisme og frihandel», erklærte den kinesiske statsministeren, kommunisten Li Keqiang, mens hans japanske kollega, liberalisten Suga Yoshihide, kalte det en «historisk dag etter åtte år med forhandlinger» og mente at avtalen måtte iverksettes «så raskt som mulig». Frihandlere i alle land, foren dere! (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal