Den kinesiske drømmen fordufter i Taiwan

Taiwan har frie valg og egen valuta, men er bare anerkjent av en håndfull land. Mens Kina gjerne vil gjeninnlemme øya, blir taiwanerne stadig mindre begeistret for ideen om «ett land, to systemer».

oktober 2021
Stadig flere av Taiwans innbyggere ser seg selv som taiwanere snarere enn kinesere. Mange vil også at landet skal skifte navn fra Republikken Kina til Taiwan. Her fra feiringen av nasjonaldagen i Taipei, 10. oktober 2018. Foto: Yeh Shen Tien, Shutterstock.

«Det farligste stedet i verden», sto det på forsiden til The Economist i begynnelsen av mai sammen med et radarbilde av Taiwan som antydet at øya var et mål for en ubåt. Saken til The Economist er bare én av en hel drøss med artikler med lignende titler basert på en like stri strøm av alarmistiske uttalelser om øyas framtid. I en rapport i mars mente den innflytelsesrike amerikanske tanketanken Council on Foreign Relations at Taiwan er i ferd med «å bli det mest eksplosive punktet i verden» og at situasjonen kan utarte til «krig mellom USA, Kina og muligens andre stormakter». I en senatshøring samme måned mente admiral Philip Davidson, USAs øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Indo-Stillehavsregionen, at det kunne oppstå en krig i Taiwanstredet «i løpet av dette tiåret».

Militærledernes uttalelser har nok noen budsjettmessige baktanker, men frykten har ikke desto mindre en rot i virkeligheten. For Kina legger stadig mer militært press på naboene sine, og spesielt Taiwan. Da uavhengighetskandidaten Tsai Ing-wen ble valgt til president i januar 2016, kuttet Kina all dialog med administrasjonen på øya. Spenningene tiltok ytterligere da hun ble gjenvalgt fire år senere. I fjor krenket det kinesiske flyvåpenet Taiwans luftrom 380 ganger, ifølge den franske forskeren Antoine Bondaz. I år har kinesiske jagerfly vist enda mindre respekt for det taiwanske luftrommet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal