Slanger dreper fortsatt

Slangebitt er en av de mest forsømte tropiske sykdommene. India har flere dødsfall enn noe annet land, men slangene her kan også være en løsning, hvis man klarer å fjerne de økonomiske og kulturelle hindringene for masseproduksjon av motgift.

En indisk kobra i Pushkar i delstaten Rajasthan. Foto: Abhishek Mittal, Shutterstock.

Fra rismarkene i Kerala til steppene i Rajasthan befolker slanger både landet og fantasien til indiske bønder. Hinduismen og buddhismen er fulle av nāga-er, guddommelige skapninger som er halvt menneske, halvt slange, og jordens voktere. «De representerer både fare og fruktbarhet», forteller den franske sanskrit-forskeren Michel Angot. «I Panchatantra, en samling dyrefabler fra 200-tallet før vår tidsregning, ser en mann en kobra i bunnen av en brønn og blir redd», forteller Angot. «Men slangen sier til ham: ‘Du vet godt at vi bare biter på ordre’.» Slangen framstår her som skjebnens væpnede gren.

Priyanka Kadam støter stadig på disse høyst levende mytene. «Mange indere mener slangebitt skyldes en forbannelse», forteller Kadam, som for sju år siden startet Snakebite Healing and Education Society som holder til i Mumbai sørvest i India. «Når de blir bitt, er refleksen deres å henvende seg til en healer.» Kadam reiser på kryss og tvers av landet for å informere folk: «I likhet med hjerteinfarkt, må slangebitt behandles på sykehus», insisterer hun. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal