Den grønne prøvesteinen Grenoble

I 2014 ble Grenoble den første storbyen i Frankrike ledet av en miljøpolitiker. Éric Piolle vekket håp om en ny politisk tilnærming, men i en tid med kutt i statlige tilskudd og sentralisering, har løftene om bedre miljø og mer demokrati vist seg vanskelige å innfri.

desember 2021
Fra den økobydelen Bonne i Grenoble. Foto: Aliaksei Kruhlenia, Shutterstock.

Bastille-fortet på et framspring i Chartreuse-fjellene ovenfor byen gir en fantastisk utsikt over Alpene. Under en knallblå himmel 18. oktober skal Grenoble bli utropt til «Europeisk miljøhovedstad i 2022», og med det få fornyet postkortidyllen om det grønne Grenoble. Foran ventende kameraer ankommer ordfører Éric Piolle i gondolbanen sammen med Frankrikes miljøvernminister Barbara Pompili og en representant fra EU-kommisjonen, som er kommet for å hylle ordføreren som en «ambassadør for grønne byer».

«Dette er møteplassen for de som ikke gir opp», sier ordfører Piolle. Han ser tildelingen som en anerkjennelse for de mange beslutningene byens ledelse har tatt de siste sju årene, som å utvide 30-kilometersonene, opprette en lavutslippssone med forbud mot de mest forurensende kjøretøyene, nye sykkelfelt og -veier, fjernvarme og investeringer i fornybar energi gjennom det kommunale selskapet Gaz Electricité de Grenoble. Piolle kom til makten i 2014 med støtte fra Parti de gauche (som senere ble til La France insoumise) og det lokale miljøpartiet ADES. I fjor utvidet han alliansen til store deler av venstresiden: folkevalgte fra Sosialistpartiet (som ble ekskludert fra partiet for støtten sin), kommunistpartiet, miljøpartiet Génération.s og sentrum-venstrepartiet Place publique. Det gjorde at han enkelt vant kommunevalget i fjor i første runde med 46 prosent av stemmene, og så 53 prosent i andre runde.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal