Dronebilde av fengselet Al-Mabani, tatt 18. mai 2021. Foto: Pierre Kattar, The Outlaw Ocean Project.
/

På innsiden av Europas hemmelige system for å stanse migrantene

EU finansierer et omfattende skyggesystem for å fange opp migranter før de når Europa. Mange av dem ender opp i brutale militsdrevne fengsler i Libya. Journalisten Ian Urbina har rekonstruert ferden til en av migrantene som mistet livet i et av disse fengslene.

En klynge med enkle lagerhaller ligger langs motorveien i Ghout al-Shaal, et slitent strøk med bilverksteder og skraphauger i Libyas hovedstad Tripoli. Det tidligere sementlageret ble gjenåpnet i januar i fjor. Murene rundt er blitt bygd opp og toppet med piggtråd. Menn i blå og svarte uniformer, bevæpnet med kalasjnikover, holder vakt utenfor en blå konteiner som brukes til kontor. På et skilt på porten står det «Direktorat for bekjempelse av ulovlig migrasjon». I realiteten er det et hemmelig fengsel for migranter, kalt Al-Mabani, «Bygningene».

Klokka tre om natta 5. februar i fjor kom 28 år gamle Aliou Candé, en tettbygd og sjenert migrant fra Guinea-Bissau, til fengselet. Han hadde reist hjemmefra halvannet år tidligere, da det gikk nedover med familiens gård. Målet var å slutte seg til sine to brødre i Europa, men han ble fanget av den libyske kystvakten da han forsøkte å krysse Middelhavet i en gummibåt sammen med over hundre andre migranter. Kystvakten sendte dem til Al-Mabani. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0