Et skritt nærmere europeisk suverenitet?

Krigen i Ukraina har skapt et sjeldent samhold i EU. Kan det bli begynnelsen på en tettere integrasjon? Mens Frankrike ønsker å løsrive EUs forsvars- og utenrikspolitikk fra USA, kvier mange EU-land seg for å forlate den amerikanske paraplyen.

EU-rådets leder Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron (midten) i Versailles 10. mars. Foto: AA / ABACA / NTB.

Det var et storslått skue som fant sted i Galerie des batailles, «slagenes galleri», på Slottet i Versailles 10. mars. Sammen med lederen for EU-rådet (belgiske Charles Michel) og EU-kommisjonens president (tyske Ursula von der Leyen) holdt Frankrikes president Emmanuel Macron en pressekonferanse for å fortelle om EUs beslutninger om krigen i Ukraina. De kom ikke med noen uventede kunngjøringer, men det var åpenbart at de ønsket å gi inntrykk av at de historiske motsetningene i Europa nå var begravd. «Dette er et vendepunkt for våre samfunn, våre folk og vårt europeiske prosjekt», sa Macron synlig fornøyd.

Sjelden har de 27 EU-landene vist større enighet i en geopolitisk sak. På få dager innførte de strenge sanksjoner mot Russland og enestående våpenleveranser til et land i krig, Ukraina. Den europeiske fredsfasiliteten (EPF), som ble opprettet i fjor, har gjort en sensasjonell debut: Med den kan EU nå levere militært utstyr til krigssoner. Tidligere var EUs internasjonale intervensjoner strengt begrenset til utviklingshjelp og fredsbevaring. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal