Liv på kreditt

Israelske angrep, raid og interne problemer gjør livet stadig vanskeligere for palestinerne i de okkuperte områdene.

september 2022
En palestinsk gutt venter på mat i en flyktningleir i Gaza by, 22. mai 2022. Foto: Mohammed Salem, Reuters / NTB.

Den 5. august startet den israelske hæren Operasjon Daggry mot Gazastripen. Det store angrepet, som er det sjette siden 2008, tok livet av over femti mennesker og skapte stor uro i sivilbefolkningen. Militæroperasjonen ble stanset etter megling fra Egypt, men var bare én i rekken av prøvelser for palestinerne. Israels uforutsigbare angrep mot innbyggerne i enklaven, som under «normale» omstendigheter er muret inne, har vært ekstremt ødeleggende.

Krigen i 2008–2009 krevde over 1400 menneskeliv og jevnet over tusen bygninger med jorda. Krigen i 2012 tok over 180 liv. Det var lite sammenlignet med krigen i 2014, med 2300 drepte og store materielle skader. Nærmest som et etterskjelv, ble henholdsvis 34 og 230 mennesker drept i offensivene i 2019 og 2021. Vestbredden har blitt skånet for denne typen operasjoner, men ikke for de nesten daglige angrepene fra den israelske hæren, spesialavdelinger og sikkerhetsstyrker. Siden slutten av mars har over seksti mennesker blitt drept, deriblant den kjente Al-Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh, som dekket en militæroperasjon i Jenin. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal