En fare for tostatsløsningen

23. desember vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 2334 mot bygging og utvidelse av bosettingene i de okkuperte palestinske territoriene. I en svært kritisk tale fem dager senere forsvarte John Kerry USAs beslutning om ikke å legge ned veto. Her er et utdrag.

Arkivbilde av John Kerry, FN Geneve Pressekonferanse. Foto: U.S. Mission Photo/Eric Bridiers

La oss være klare på hva som skjer på Vestbredden. Den israelske statsministeren støtter offentlig en tostatsløsning, men dagens israelske regjeringskoalisjon er den mest høyrevridde i Israels historie og har en agenda drevet av dens mest ekstreme komponenter. Resultatet er at denne regjeringens politikk, som statsministeren selv nylig beskrev som «mer engasjert for bosettingene enn noen annen i Israels historie», går i motsatt retning. De styrer mot én stat. Faktisk har Israel i stadig større grad styrket sin kontroll over mye av Vestbredden for egne formål, og dermed i praksis reversert overgangen mot større palestinsk selvstyre slik Oslo-avtalen fastsatte.

Jeg tror ikke folk flest i Israel, og spesielt ikke i resten av verden, har noen idé om hvor bred og systematisk prosessen har vært. Men fakta snakker for seg selv. Antallet bosettere i de 130 bosettingene øst for 1967-grensen har vokst kontinuerlig. Bosetterbefolkningen har økt med nesten 270 000 bare på Vestbredden, ikke inkludert Jerusalem, siden Oslo-avtalen ble signert [i 1993], og med 100 000 siden president Obama tiltrådte i 2009. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0