Nikolaj Schultz (t.v) og Bruno Latour. Foto: Rafael Yaghobzadeh.

Planetariatet, foren dere!

Vil klimaendringene skape en ny klassebevissthet? Ja, mener den danske sosiologen Nikolaj Schultz, som i Notat om den nye økologiske klasse, skrevet sammen med den franske vitenskapssosiologen Bruno Latour, går inn for en ny miljøradikalisme.

november 2022

Nikolaj Schultz og Bruno Latours Notat om den nye økologiske klasse har fått mye oppmerksomhet i Frankrike og Danmark for sine visjoner om en mer radikalisert og klassepolitisk miljøbevegelse. Schultz er doktorgradsstipendiat i sosiologi ved Universitetet i København, der han skriver om nye klassedannelser i lys av miljøkrisen. Han er også aktuell med den miljøfilosofiske reiseberetningen Mal de Terre, som kommer på dansk til neste år. Schultz har i en årrekke samarbeidet med franske Bruno Latour, som gikk bort i oktober. Den innflytelsesrike vitenskapssosiologen viet alle sine siste bøker til spørsmålet om klima og geopolitikk med utgangspunkt i et oppgjør med modernitetens naturforståelse, som han hadde arbeidet med siden gjennombruddet Vi har aldri vært moderne (1991).

– I Notat om den nye økologiske klasse går du og Latour inn for en ny miljøradikalisme og vil gi en ny identitet til de grønne politiske partiene. Hvordan ble denne boka til?
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal