Tegn til splittelse i det iranske regimet

Protestene i Iran øker stadig i omfang, i likhet med brutaliteten regimet møter dem med. Men landets politiske og religiøse ledelse står ikke nødvendigvis samlet bak ayatollah Khamenei.

desember 2022
Urolighetene har fortsatt i Iran siden drapet på Mahsa Amini. Her fra Mahabad, 16. november. Foto: Salampix, Abacapress / NTB.

I essayet «On tyranny» skriver den russisk-amerikanske poeten Joseph Brodsky at når det kommer til tyranner, «er en nasjon best tjent med å bli styrt av en gammel mann». For en aldrende diktator er sannsynligvis mer opptatt av sin skrantende helse enn å styre staten. Gjelder det også den 83 år gamle Ali Khamenei, som har ledet Den islamske republikken Iran siden 1989?

Det kan virke slik ut fra hvor overrumplet han tilsynelatende ble av de store protestene etter at Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt 16. september. I de første kritiske ukene virket han overveldet av hendelsene. Det varte fram til 26. oktober, da sikkerhetsstyrkene hans begynte å skyte med skarp ammunisjon mot demonstrantene, mens volden spredte seg til Irans hellige steder. Myndighetene ga umiddelbart Den islamske staten (IS) skylden for angrepet mot den sjiamuslimske helligdommen Shah Cheragh i Shiraz 27. oktober, men deler av protestbevegelsen så det som et forsøk på å diskreditere demonstrantene og skremme det iranske samfunnet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal