Muren av taushet slår sprekker i Iran

Det som startet som en protest mot moralpolitiets makt og hijab-påbudet fra 1983, har blitt til et opprør mot hele det iranske regimet.

november 2022
Fra en demonstrasjon i Bonn (Tyskland) mot det iranske prestestyret, 26. september. Foto: M. Z. / Unsplash.

«Kvinne, liv, frihet!», «Vi vil ikke la det skje igjen!», «Død over diktatoren!». Kampropene som runger i Teheran og over åtti andre byer, viser at de mange kvinnene, og mennene, som demonstrerer i Iran, er fast bestemt på å ta opp kampen mot makten. Demonstrasjonene startet 13. september etter at moralpolitiet (Gasht-e Ershad) arresterte den kurdiske 22-åringen Mahsa Amini, fordi de mente at hun ikke hadde på seg hijaben riktig. En anklage mange tusen iranske kvinner blir utsatt for daglig. Amini døde tre dager senere på sykehuset hun var blitt overført til i koma. Begravelsen i hjembyen Saqqez i den iranske provinsen Kurdistan endte i et sinneutbrudd som spredte seg til resten av landet.

Overalt begynte muren av frykt å sprekke, og kvinnene trosset store farer for å utfordre regimet i gatene. På tross av regimets gjentatte nedstengninger av nettet ble det spredt mange bilder på sosiale medier av kvinner som satte fyr på hijaber, et syn som på underlig vis minnet om da folkemengder brente amerikanske flagg i de samme gatene for fire tiår siden. I Saqqez sa Aminis familie at de ikke trodde på myndighetenes forklaring – at hun døde av naturlig hjertestans – og mistenkte at hun mistet livet etter vold fra moralpolitiet, som er kjent for sin brutalitet. Amini ble raskt sett som en martyr. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal