Krigen i Ukraina sett fra Afrika

I FN har de afrikanske landene nølt med å følge de vestlige landenes henstillinger om å stemme for resolusjonene mot den russiske invasjonen. Russlands comeback på kontinentet forklarer ikke alene denne nølingen.

februar 2023
Senegals president Macky Sall taler i FN 22. september. Foto: Haiyun Jiang /The New York Times / NTB.

Med sjokk og vantro så de vestlige regjeringene resultatene fra avstemmingen i FN 2. mars i fjor. Resolusjonen som fordømte Russlands angrep mot Ukraina og krevde umiddelbar uttrekning av de russiske styrkene, ble vedtatt med stort flertall (141 av 193 stemmer), men nesten halvparten av landene som ikke støttet den var afrikanske: 17 av de 35 landene som valgte å avstå, 1 av de 5 som stemte mot. I tillegg valgte åtte afrikanske land å ikke delta i avstemmingen, noe som har etablert en ny praksis med bevisst fravær. Afrika er den regionen som både er mest motvillig til å fordømme den russiske aggresjonen og mest splittet i synet på konflikten. Bare rundt halvparten av regjeringene har stemt for resolusjonsforslagene de har blitt bedt om å ta stilling til.

De vestlige landene har gått i front for å isolere Russland i FN, men har måttet bruke all sin tyngde for å få med seg de nølende og gjenstridige landene. «Senegal ble ikke direkte presset», sier president Macky Sall forsiktig. «Men vi fikk anmodninger fra våre partnere i EU og USA. Mange andre land ble også utsatt for dette vennlige presset om å stemme på denne ene eller andre måten». Det kom ingen instrukser fra Den afrikanske union, som ennå ikke har drøftet om de 54 medlemslandene skal innta et felles standpunkt til konflikten. Den store avstanden mellom stemmegivningen til landene gjør det også heller usannsynlig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal