Kan Israels politikk kritiseres i Tyskland?

I januar ble den tyske oversettelsen av en fransk tegneserie om sangeren Dominique Grange stanset fordi uttrykket «israelsk apartheid» var brukt i etterordet. Denne sensuren er langt fra enestående når den israelske regjeringens politikk kritiseres.

april 2023
Det tildekkede maleriet People's Justice av det indonesiske kunstnerkollektivt Taring Padi på Documenta 15, Kassel 21. juni 2022. Maleriet ble tatt ned etter to dager etter anklager om at det var antisemittisk. Foto: Action Press / Shutterstock.

Den 2. februar arrangerte forsknings-instituttet Einstein Forum i Potsdam en panelsamtale med den tyske skribenten Charlotte Wiedemann og de israelske akademikerne Bashir Bashir og Amos Golberg. Temaet for møtet var «Å forstå andres smerte. Holocaust, Nakba og tysk minnekultur», et tema alle tre har skrevet bøker om.

Arrangementet skulle opprinnelig ha funnet sted på Goethe-instituttet i Tel Aviv 9. november i samarbeid med Rosa Luxemburg-stiftelsen, som er tilknyttet venstrepartiet Die Linke. Men det ble avlyst etter press fra det israelske utenriksdepartementet, Israels ambassadør til Tyskland, Ron Prosor, Yad Vashem-museet i Jerusalem og Den tysk-israelske foreningen. Disse mente valget av datoen for panelsamtalen, 9. november, dagen for krystallnatten i Nazi-Tyskland i 1938, var en provokasjon. Til avisen Haaretz uttalte den israelske utenriksministeren at han var «sjokkert og opprørt over det kyniske, manipulative forsøket på å skape en kobling [mellom Holocaust og Nakba] utelukkende for å sverte Israel» (8. november). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal