Ytre press og indre splittelse for kurdisk selvstyre

De store omveltningene i Midtøsten de siste tretti årene har gjort at kurderne i Irak og Syria har klart å tilkjempe seg et visst territorielt selvstyre. Men de er fortsatt truet på alle kanter, særlig i Rojava, hvor de frykter en tyrkisk invasjon.

april 2023
Krigere i Syrias demokratiske styrker (SDF) i en begravelse i Hasakah 4. februar 2022, etter at flere SDF-krigere mistet livet i trefninger med rømte fanger fra Den islamske staten (IS). Foto: AFP / NTB.

I september 2017 organiserte Kurdistans regionale regjering (KRG) en folkeavstemning om uavhengighet for den autonome kurdiske enklaven i Nord-Irak. Til tross for at 92,7 prosent stemte for, strandet initiativet etter at sentralregjeringen i Bagdad nektet å godkjenne resultatet. Det hjalp heller ikke at verken stormaktene (USA og Russland) eller nabolandene (Saudi-Arabia, Iran og Tyrkia) ønsket at Irak skulle splittes opp. Nederlaget svekket KRG, som siden har måttet gi fra seg betydelige områder til sentralregjeringens styrker, blant annet den strategisk viktige byen Kirkuk.

Lenger vest er utsiktene ikke mindre dystre for det selvstyrte kurdiske territoriet nordøst i Syria, kalt Den demokratiske føderasjonen i Nord-Syria eller Rojava («Vest» på kurdisk). Det selvstyrte området lever under trusselen fra det syriske regimet, samtidig som det til stadighet blir angrepet av den tyrkiske hæren. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal