Afrika skaper sin egen gospel

I 2020 ble den gospelinspirerte house-låten «Jerusalema» en internasjonal hit, og en inspirasjonskilde for en ny generasjon kristne musikere fra Afrika, som har ambisjoner om å gjøre seg hørt utenfor kirkerommene.

Fra oppsetningen av Soweto Gospel Choirs «INALA A Zulu Ballet» på Peacock Theater i London, 29. april 2019. Foto: Jane Hobson Rex / Shutterstock.

Det eldste kjente opptaket av kristen musikk framført av en afrikansk sanger ble innspilt i London i 1922 og finnes i arkivene til British Library. Sangen, «Jesu olugbala ni mo f’ori fun e» («Jeg gir meg selv til Jesus, Frelseren» på joruba), var skrevet og sunget av den anglikanske presten Josiah Jesse «JJ» Ransome-Kuti fra Nigeria, som så musikk som «et effektivt middel til å trekke folk til kirken». Da han døde åtte år senere, etterlot han seg fundamentet for en tradisjon som skulle prege Afrikas intellektuelle og kulturelle historie.

Etterkommerne hans har også satt sitt preg på kulturen. Barnebarnet, Fela Kuti, var en pioner innen afrobeat på 1970-tallet. På albumet Shuffering and Shmiling (1977) kritiserte han sine landsmenns blinde omfavnelse av religion. Den kampen tapte han: 23 prosent av verdens kristne bor i Afrika sør for Sahara, ifølge amerikanske Pew Research Center, som anslår at andelen vil vokse til 40 prosent innen 2060. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal