Profitt på frihet

I USA må tiltalte ofte betale kausjon for å unngå varetektsfengsling i påvente av at rettssaken deres skal komme opp. Kausjonsordningen er blitt en gullgruve for forsikringsselskaper, men nå øker presset for å få slutt på systemet, som straffer fattige og minoriteter.

Kausjon har blitt god business i USA, men etter mye press har mange forsikringsselskap trukket seg ut av markedet. Foto: Shutterstock.

«Jeg innvilger deg kausjon. Beløpet er satt til ti tusen dollar», sier dommeren til Jackie Brown, flyvertinnen som blir arrestert for pengesmugling i Quentin Tarantinos film med samme navn fra 1997. Amerikanske filmer og tv-serier er fulle av slike scener, der en dommer i svart kappe banker klubben i bordet og roper ut en ofte svimlende pengesum. Og av god grunn: Disse scenene gjenspeiler en sentral etappe i det amerikanske rettssystemet. En etappe som – i likhet med alle de andre – skaper store ulikheter for mange, og profitt for noen få.

I prinsippet skal kausjon sørge for at den tiltalte møter opp til rettssaken. Hvis dommeren mener at det ikke er noen fare for at tiltalte vil stikke av eller begå nye lovbrudd, kan den tiltalte settes fri uten vilkår eller mot kausjon. Størrelsen på kausjonen avhenger av hva slags lovbrudd det dreier seg om. Når rettssaken er over, og tiltalte har møtt til alle rettsmøtene, skal hele kausjonsbeløpet ifølge loven tilbakebetales, uavhengig om den tiltalte blir funnet skyldig eller frikjent. Men i realiteten har dommerne et stort spillerom. De kan blant annet trekke fra kompensasjon til ofre eller til å dekke saksomkostninger. Dermed får mange tiltalte aldri tilbake hele summen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal