Silicon Valleys oppskrift mot utvikling

En gang i tiden krevde det globale sør en «ny økonomisk verdensorden» og aktiv utviklingspolitikk for å bekjempe fattigdom. Nå er direkte pengeoverføringer i ferd med å bli kongstanken for fattigdomsbekjempelse.

Fra en slum i Nairobi 6. januar 2023. GiveDirectly var forberedt på å sende 1000 dollar til over 20 000 tilfeldig utvalgte mottagere i 197 kenyanske landsbyer i 2008. Foto: Giles Clarke / The New York Times / NTB.

Da Chris Hughes forlot Facebook i 2007, ønsket han å forandre verden med pengene han hadde fått fra salget av eierposten i selskapet han hadde vært med på å starte tre år tidligere. I likhet med mange andre før ham bestemte han seg for å «gjøre slutt på ekstrem fattigdom». Men det var først etter å ha lest Jeffrey Sachs’ bestselger The End of Poverty (2005) og besøkt en av pilotlandsbyene den amerikanske økonomen hadde etablert i Kenya, at Hughes fant sin magiske oppskrift.

På begynnelsen av 1990-tallet var Sachs sjefideologen bak sjokkterapien gitt til de tidligere sovjetrepublikkene, men i tiåret etter relanserte han seg som fattigdomsbekjempelsens intellektuelle frontfigur. «Denne landsbyen skal gjøre slutt på ekstrem fattigdom», forklarte han i MTV-programmet «The Diary of Angelina Jolie and Dr. Sachs in Africa» i 2005. Men da Hughes besøkte den lille landsbyen i Kenya, virket den ikke som en umiddelbar suksess: Sjokkert oppdaget han at skolen ikke bare manglet blyanter, såpe, papir og datamaskiner, men også tilkobling til internett. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal