Illustrasjonsbilde av sky mot blå himmel.
Foto: Sam Schooler, Unsplash.

Framtiden ligger i lufta

Med sommerens kvelende hetebølger og skogbranner som innhyller storbyer i røyk, blir vi minnet om forholdet vårt til lufta. Både utfordringene vi står overfor, og uløste klimatiske gåter maner oss til en ny bevisstgjøring om atmosfæren som omgir oss.

august 2023

Den 4. juli 2023 var den varmeste dagen på jorda i nyere tid, antagelig på hundre tusen år. Bare en uke senere ga klimaskribenten Jeff Goodell ut en bok med en tittel som føles som et tegn i tiden: The Heat Will Kill You First – Life and Death on a Scorched Planet. Om det ikke allerede var klart av tittelen og alle avisoverskriftene verden over, hamrer boka inn erkjennelsen av at sommervarmen har gått fra å være et mildt ubehag til å bli en reell trussel mot liv og helse. «Når varmen kommer, er den usynlig», skriver Goodell. «Den bøyer ikke trær og blåser ikke hår over ansiktet ditt for å melde sin ankomst. Den bare omslutter deg og virker på deg på måter du ikke kan kontrollere. Du svetter. Hjertet pumper. Du blir tørst. Sola føles som en geværmunning rettet mot deg.» Goodell dramatiserer, men kan knapt sies å overdrive. I boka viser han at det har vært en eksplosiv økning i heteslag, varmerelaterte dødsfall og temperaturer som nærmer seg ulevelige nivåer.

I innledningen til en annen aktuell bok, Climatic Media – Transpacific Experiments in Atmospheric Control (2022), beskriver mediehistorikeren Yuriko Furuhata den kvelende fuktige varmen i Tokyo med en mer humoristisk iakttakelse. Den japanske gadget-kulturen har utviklet et mottiltak, forteller han: et bærbart klimaanlegg du kan ha på deg under klærne, Reon Pocket, som festes i nakken. Hetebølgene har fått fart på innovasjonen, og nå finner vi også Fujitsus kjølekrage, som omslutter hele halsen, og det Tokyo-baserte selskapet Glotures Wear Cool-belte, som kjøler ned rygg og mage. Furuhata bruker slike oppfinnelser som en illustrasjon på det han kaller en «termostatisk tendens», hvor mennesker prøver å konstruere mikroklimaer, som også blir utvidet til det ekstreme i forsøkene på å beherske jordas makroklima med geoingeniørkunst. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal