Gift for samfunnet

Reaksjonene på opptøyene i franske byer de siste tiårene viser i hvor stor grad det politiske landskapet i Frankrike har blitt forflatet av sikkerhetsbesettelse og etnonasjonalisme.

august 2023
Illustrasjonsfoto: Nicola Fioravanti, Unsplash.

Lyon-forstaden Vaulx-en-Velin, 6. oktober 1990. Thomas Claudio (21) sitter på en motorsykkel idet han blir truffet av en politibil. Han dør umiddelbart. Det bryter ut opptøyer, og byen står i brann i fire dager. Butikker og skoler blir plyndret, biler påtent, brannmenn skadet og journalister banket opp. «Disse hendelsene skyldes arbeidsledighet og manglende utdanning for unge», mente kommunens daværende varaordfører fra høyresiden, Nicolas Sarkozy.

Paris-forstaden Clichy-sous-Bois, 27. oktober 2005. To tenåringer, Zyed Benna og Bouna Troaré, blir jaktet av politiet og søker tilflukt i en transformator. Der dør de av elektrisk støt. Det bryter ut sammenstøt i forstedene til Paris, og de sprer seg snart til resten av Frankrike. Etter tre uker med opptøyer sier president Jacques Chirac at «noen områder har for mange handikap, for mange problemer», og maner til kamp mot «den giften diskriminering er for samfunnet». Han retter også pekefingeren mot «den irregulære innvandringen og menneskehandelen den skaper», og mot «familier som nekter å ta ansvar». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal