Planen for å utslette Tyskland

I etterkrigstiden reiste Vest-Tyskland seg raskt fra ruinene med god hjelp fra USA og Marshall-planen. Men en annen plan fra september 1944 kunne gitt det beseirede landet en langt dystrere skjebne.

august 2023
Winston Churchill og Franklin D. Roosevelt under Quebec-konferansen i september 1944, hvor de diskuterte Tysklands skjebne etter andre verdenskrig. Foto: George Skadding, The Life Picture Collection / Shutterstock.

Limousinene strømmer til det befestede citadellet, i likhet med en hærskare av diplomater og journalister. Svart/hvitt-filmen dveler et øyeblikk ved Winston Churchills fete sigar og Franklin Roosevelts hvite hatt. 15. september 1944 var den andre militærkonferansen i Quebec i gang for fullt, og de to vestlige lederne drøftet et vanskelig spørsmål: Hva skulle de gjøre med det beseirede Tyskland? Med Den røde armés frammarsj på østfronten og de alliertes landgang i Normandie var spørsmålet ikke lenger teoretisk. Mange mente hærene til Det tredje riket snart vil gå i oppløsning.

På slutten av møtet signerte Roosevelt og Churchill i all hemmelighet et uventet memorandum: «et program for å eliminere krigsindustrien i Ruhr og Saar for å forvandle Tyskland til et i all hovedsak jordbruks- og beiteland». I kulissene jublet én mann: Henry Morgenthau, den amerikanske finansministeren, som var en nær venn og nabo av Roosevelt. «De 48 timene ga meg mer personlig tilfredsstillelse enn noe annet jeg har vært med på», sa han til sine medarbeidere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal