Kynisme på Lampedusa

Sett fra Afrika er den europeiske migrasjonspolitikken hyklersk. Parallelt med en krigersk retorikk oppmuntres det til arbeidsutvandring fra Afrika for å bøte på manglende arbeidskraft i Europa.

oktober 2023
Monumentet Porten til Europa på Lampedusa. Foto: Enrica Tancioni, Unsplash.

Migranter strømmer til Europa, mottakssentrene fylles til randen, høyresiden roper invasjon, venstresiden splittes, og regjeringene fraskriver seg alt ansvar, så blir alle opptatt av andre saker, helt til neste «krise». Sett fra Europa er dette en velkjent runddans. Men sett fra Afrika?

Når journalister og politiske ledere nedlater seg til å nevne opprinnelseslandene, er det bare for å skille mellom «flyktningene», som har forlatt et land i krig og kan få litt oppmerksomhet, og «migrantene», som med sine økonomiske motiver ikke fortjener noen gjestfrihet. «Hvis personene ikke har rett til asyl, noe som er tilfellet for de nasjonalitetene vi ser for øyeblikket – ivorianere, gambiere, senegalesere, tunisiere – må de selvsagt sendes tilbake til sine hjemland», sa den franske innenriksministeren Gérald Darmanin til TV-kanalen TF1 etter at åtte tusen flyktninger kom til Lampedusa i midten av september. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal