Selv kriger har regler

Etter andre verdenskrig ble verden enig om regler for å beskytte sivile i krigstid. Hvorfor får Israel begå brudd på den internasjonale humanitærretten, som vi knapt har sett maken til i nyere tid?

desember 2023
Hele kvartaler lider under Israels bombardementer. Her fra et angrep i byen Rafah sør på Gazastripen, 10. oktober 2023. Foto: Anas Mohammed, Shutterstock.

Over 15 000 sivile, over hundre FN-ansatte og et femtitalls journalister og pressearbeidere skal ha mistet livet i Israels bombing av Gazastripen etter angrepet Hamas utførte 7. oktober. «Gaza er en massegrav», sier grunnleggeren av Leger uten grenser, Rony Brauman. Sivile har blitt drept i hopetall, sykehus angrepet, vann- og strømforsyningen stanset, internett og telekommunikasjon blokkert, mens enklaven har vært fullstendig beleiret og humanitær hjelp hindret fra å slippe inn. Og alle disse brutale og dødelige handlingene har blitt begrunnet med Israels rett til å forsvare seg og målet om å utrydde Hamas.

«Vi ventet ikke på råd fra noen stat for å forsvare Frankrike etter angrepene i 2015 og angripe Den islamske staten i Syria. Vi håper alle at den palestinske sivilbefolkningen blir minst mulig berørt av IDFs legitime motangrep», uttalte Frankrikes statsminister Manuel Valls 27. oktober. Andre har ikke nølt med å sammenligne Israels handlinger med bombingene av Dresden, uten å nevne at det er unison enighet om at de alliertes bruk av brannbomber mot den tyske byen i 1945 var en krigsforbrytelse, begått på et tidspunkt da fienden allerede var nedkjempet. «Det virker som om vi har glemt at mennesker dør i krig», sa den britiske forsvarsministeren Grant Schapps til BBC 11. november. «Da Storbritannia bombet Dresden, døde 35 000 mennesker.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal