Hvis alle liv var like mye verdt

I den ene konflikten står USA og EU på det angrepne landets side, i den andre på angriperens.

januar 2024
Illustrasjonsfoto: Ömer Faruk Yıldız / Pexels.

Folkerettslig sett er situasjonen krystallklar: Russlands okkupasjon i Ukraina er ulovlig, i likhet med Israels okkupasjon av de palestinske områdene, noe FN også gjentatte ganger har fordømt. Begge okkupasjonene burde bli møtt med samme fordømmelsen i Vesten, som er så opptatt av en «regelbasert internasjonal orden». Men det er på ingen måte tilfellet. I den ene konflikten står USA og EU på det angrepne landets side, i den andre på angriperens.

Så snart krigen i Ukraina brøt ut, åpnet Europa dørene på vidt gap for millioner av ukrainere i en gjestfrihet som flyktningene fra Irak, Syria eller Afghanistan bare kan drømme om. En britisk kommentator forsvarte denne forskjellen med at ukrainerne «ligner på oss»: «De ser på Netflix, har Instagram-kontoer, stemmer i frie valg og leser usensurerte aviser.»1Daniel Hannan, «Vladimir Putin’s monstrous invasion is an attack on civilisation itself», The Telegraph, London, 26. februar 2022. Ingen tilbyr seg å ta imot de mange hundretusen palestinerne som gjerne ville flyktet fra Gaza. Etter 44 dager med israelsk bombing gikk Frankrikes president Emmanuel Macron så vidt med på å ta imot femti skadde palestinske barn, «hvis det er nyttig og nødvendig».

USA og EU reagerte på den russiske invasjonen med drakoniske sanksjoner mot Russland (oljeembargo, restriksjoner på handel og banker, frysing av russiske oligarkers verdier, forbud mot å sende TV-kanalen RT i Europa). Det ble oppfordret til boikott av idrettsutøvere, musikere, filmskapere og forfattere. Utstillinger og konserter ble avlyst. Det samme har ikke skjedd med Israel. Bevegelsen for boikott, desinvestering og sanksjoner (BDS) har siden 2005 forgjeves oppfordret til å bruke lignende pressmidler mot Israel. Bevegelsen blir jevnlig beskyldt for antisemittisme og har blitt tverrpolitisk fordømt i Tyskland og forbudt i over tretti amerikanske delstater. I Frankrike blir bevegelsen rettsforfulgt, og i Canada er det forbudt å promotere den.

Men forskjellsbehandlingen stopper ikke der. Mens Vesten leverer våpen til de okkuperte ukrainerne, selger de våpen til de israelske okkupantene, samtidig som de truer med represalier om noen skulle våge å støtte palestinerne militært. USAs president Joe Biden kalte bombingen av sykehuset i Mariupol en «skam for hele verden», men har ikke sagt et ord om Israels bombing og blokader, som har satt en tredjedel av sykehusene på Gaza ut av spill. Han fordømte massakren i Butsja som «folkemord», men nekter å kreve våpenhvile i Gaza, der nesten 20 000 mennesker har blitt drept på mindre enn tre måneder.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal

Vestlige kommentatorer har ofte nevnt at de 1200 ofrene for angrepet til Hamas 7. oktober i et land med åtte millioner innbyggere, ville tilsvart 45 000 drepte av USAs 331 millioner innbyggere, det vil si tjue ganger så mange ofre som 11. september 2001. Men hva om vi gjør det samme med de 20 000 drepte i Gaza, som har en befolkning på 2,3 millioner? I USA ville det tilsvart 2,8 millioner døde, det vil si mer enn de samlede ofrene i alle krigene i landets historie, inkludert den amerikanske borgerkrigen. Nesten 70 prosent av befolkningen i Gaza har blitt tvunget på flukt. Det tilsvarer nesten 200 millioner amerikanere.

Oversatt av redaksjonen

  • 1
    Daniel Hannan, «Vladimir Putin’s monstrous invasion is an attack on civilisation itself», The Telegraph, London, 26. februar 2022.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal