Splid om brexit

Mens flere britiske politikere og økonomer mener brexit har feilet, påpeker andre at det ikke har gått verre med Storbritannia enn nabolandene i EU. Hva er tilstanden til den britiske økonomien tre år etter exiten?

Fra en demonstrasjon mot brexit i London i 2019. Foto: Alex Andrews / Unsplash.

På 150 reklameskilt over hele Storbritannia, fra Eastbourne i Sussex til Barnsley i Yorkshire, fra Cwmbrân i Torfaen til Kilmarnock i Ayrshire, kunne folk i fjor vår se flere varianter av Nigel Farages betuttede ansikt og innrømmelsen han kom med på BBC 15. mai: «Brexit har feilet.» Kampanjen til anti-brexit-organisasjonen Led by Donkeys ble tatt godt imot hos de som var imot skilsmissen mellom London og Brussel. Ti måneder etter at Boris Johnson ble tvunget til å gå av som statsminister, synes den andre frontfiguren for EU-utmeldelsen å ha begitt seg ut på en kanossagang. Remainers, EU-tilhengerne, har fått revansj over de to politikerne som de mener har kjørt Storbritannia i grøfta.

For det har kommet stadig flere urovekkende konklusjoner om den økonomiske tilstanden på øygruppa. Tidligere sjef for Bank of England (2013–2020), kanadieren Mark Carney, uttalte i oktober 2022: «I 2016 var den britiske økonomien 90 prosent av Tysklands. Nå er den mindre enn 70 prosent.» Fire måneder tidligere beklaget Financial Times den «øredøvende tausheten om de økonomiske konsekvensene av brexit» og viste til det britiske statistikkbyråets prognose fra 2020 om at landets BNP på sikt ville krympe med fire prosent. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal